Grad

Ovako će izgledati nova Spomen soba poginulih branitelja u Sponzi

blank
Budući izgled

Uređuje se Spomen soba dubrovačkih branitelja u Sponzi prema projektu autorice Nikoline Jelavić Mitrović. Grad Dubrovnik je stoga pokrenuo postupak javne nabave za ugradnju opreme i novo uređenje Spomen sobe.

Kako navode iz Grada Dubrovnika u priopćenju za javnost, novoprojektirani kontemplativni prostor, primjeren žrtvi koju su dali branitelji, bit će podijeljen u tri cjeline. Središnja će prikazivati 195 poginulih dubrovačkih branitelja, čije će fotografije s imenom i ostalim važnim podacima biti aplicirane na podlozi od drva česvine i stakla te izložene na brončanim stjenkama koje će tvoriti novu jezgru unutar prostorije. Svjetiljka koja podsjeća na svjetlost svijeće, projicirat će 195 svjećica koje gore za poginule.

blank
Postojeće stanje Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja

Na uvodnom dijelu bit će informacije o počecima i tijeku Domovinskog rata na dubrovačkom području, u središtu prostorije nalazit će se podna karta stare jezgre Dubrovnika s označenim agresorskim pogodcima i sjećanje na stradale branitelje, dok će treći dio biti opremljen velikim ekranom s prikazom niza filmova i fotografija ratnih zbivanja i agresorskog razaranja Grada. Interaktivni LED display video zid sadržavat će brojne ilustrativne materijale i informacije o Domovinskom ratu i braniteljima, ali i o obnovi Grada i važnosti mira.

Opremanje i radovi uređenja za realizaciju ovako zamišljenog prostora predmet su natječaja javne nabave, koji će biti otvoren do 12. rujna. Po odabiru izvođača krenut će se u realizaciju projekta kojim će se postojeća Spomen soba preurediti na način da će obuhvatiti cijelu priču ratnog stradanja Grada, s posebnim naglaskom na najveću žrtvu – izgubljene živote onih koji su ga branili.

blank
Budući izgled

Pročitajte još

ELEKTROJUG DUBROVNIK Tko je bez struje u četvrtak i petak?

Dulist

PRITUŽBE NA DIREKTORA DOMOUPRAVE Gradonačelnik: Žale se jer moraju doći na posao! Mislio sam da se netko šali!

Dulist

POTPISAN UGOVOR Za godinu dana cestom Tamarić rasteretit će se Ulica Bartola Kašića

Dulist