Grad

LOKACIJE U DUBROVNIKU Izrađene mape s preporukama za osobe u invalidskim kolicima

kolica osoba s invaliditetom

Izrađene su turističke mape s dostupnim objektima i preprekama za osobe u invalidskim kolicima na dubrovačkom području. Mape su dostupne na hrvatskom i engleskom jeziku.

-Nakon što je početkom godine predstavljena Baza geo-lokacija sa 633 točke s informacijama o pristupačnosti i preprekama za osobe u invalidskim kolicima, u suradnji Zajednice tehničke kulture DNŽ i Grada Dubrovnika s Turističkom zajednicom grada Dubrovnika, izrađene su i dostupne i turističke mape na hrvatskom i engleskom jeziku – objašnjavaju iz Grada Dubrovnika.

Na ovaj način nadograđena je postojeća baza prostornih podataka, web portal kao jedinstveno mjesto za prikaz podataka o dostupnim, teško dostupnim ili nedostupnim lokacijama, s kartom pristupačnosti putem web aplikacije.

Karta predstavlja mapirane lokacije grada Dubrovnika u svrhu pružanja informacija o dostupnosti javnih površina za osobe s invaliditetom u kolicima, s označenim preprekama poput rubnjaka, stepenica, nagiba i priloženim fotografijama lokacije, a koje se mogu pronaći ovdje.

Također, web aplikacija osigurava uvid u lokacije hotela, gradskih plaža dostupnih za osobe u invalidskim kolicima, ljekarne, lokacije zdravstvenih ustanova za potporu osobama s invaliditetom te moguće prepreke. Za svaku pojedinu lokaciju od interesa ujedno je i dostupno više informacija, između ostalih i o vrsti prilaza, načinu prolaske prepreke, pa i o mogućnostima kretanja, kao i sadržajima.

Proširenjem baze, sada su dostupne i turističke lokacije, a svaki posjetitelj već unaprijed može doći do informacija koje mu mogu koristiti u planiranju posjeta tim lokacijama.

-Povezivanjem i umrežavanjem svih ljudskih i materijalnih resursa Grad Dubrovnik kroz brojne mjere i aktivnosti jamči bolju razinu života svim svojim građanima, osobito djeci s poteškoćama razvoju i osobama s invaliditetom. U tu je svrhu iz Proračuna Grada Dubrovnika u prošloj godini izdvojeno više od milijun eura. Slijedom navedenog i Sukladno odredbama Strategije za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom kroz protekle godine u svrhu lakše orijentacije i svakodnevnog djelovanja, Grad Dubrovnik postavio je zvučnu signalizaciju na semaforima kod Doma zdravlja i u Lapadu u cilju pomoći slijepim i slabovidnim osobama. Nadalje, na brojnim gradskim lokacijama postavljeni su i rukohvati, kako bi se starijim i teže pokretljivim građanima omogućilo sigurnije kretanje. Usto, svake godine na početku kupališne sezone postavljaju se dizala za osobe s invaliditetom na dubrovačkim plažama. Dostupna su na šest lokacija: u Zatonu Velikom, kod postaje Vatrogasnog doma u Zatonu te na plažama Copacabana, Mandrač u Solitudu, u Donjem Čelu na Koločepu i u Suđurđu – ističu iz Grada Dubrovnika.

 

Pročitajte još

Grmljavinsko nevrijeme ipak će nas zaobići?!

Dulist

ČEP U PROMETU: Spojili se Župa i grad

Dulist

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist