Kultura

Ovacije za balet “Romeo i Julija” na Igrama

Balet Sergeja Prokofjeva „Romeo i Julija“ u koreografiji Valentine Turcu i izvedbi Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora izveden je sinoć na Boškovićevoj poljani izazvavši ovacije publike.

Sačuvavši najvažnije dijelove istoimene Shakespeareove tragedije i jedne od najljepših priča svjetske literature, klasični balet Sergeja Prokofjeva donosi tragičnu priču o veronskim ljubavnicima iz sukobljenih obitelji Montecchi i Capuleti.

Za razliku od mnogih klasičnih baletnih predstava bavi se ljudima i njihovim odnosima, a ne likovima iz fantazije. Priča govori o strasti, o ljudima krvavima ispod kože koji stvaraju ljubav, ali i kaos i smrt.

Asistent koreografkinje i redateljice Valentine Turcu je Leo Mujić, ujedno i baletni majstor, scenografiju kojom dominiraju visoki masivni stupovi koji su se savršeno uklopili u scenu ispred crkve sv. Ignacija osmislio je Marko Japelj, Leo Kulaš kostimografiju, Pascal Merat je dizajnirao svjetlo, Tihomir Marinković maske, a Romea i Juliju igraju baletni prvaci Anton Bogov i Catarina De Meneses koji su svoju strast i energičnost uspješno prenijeli na publiku.

Valentina Turcu je za koreografiju ovog baleta primila same pohvale kritike među kojima se ističe ona objavljena u časopisu Dance Europe, a koja o ovoj produkciji kaže da publiku naprosto ostavlja iscrpljenom i oduševljenom u što se sinoć mogla uvjeriti i festivalska publika.
 
Balet je na programu 64. Dubrovačkih ljetnih igara i danas, 19. srpnja u 21:30 sati.

Pročitajte još

Predstava ‘Pod istim krovom’ izvedena u Lazaretima

Dulist

Večer lijepih nota u Dvoru uz violinisticu Evu Šulić i DSO

Dulist

Komorni sastav DSO-a s violinisticom Evom Šulić u četvrtak u Dvoru

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija