Kultura

FOTO Poljske igračke u Rupama

„Poljske tradicijske dječje igračke“ naziv je izložbe autorice Anete Bak, koja je u petak navečer otvorena u Muzeju Rupe.

Izbor tradicijskih igračaka iz fundusa je Muzeja igračaka i igre iz poljskog grada Kielca, a koji inače broji preko deset tisuća eksponata.

– Na izložbi je izloženo stotinjak poljskih igračaka. Pozivam naše sugrađane koji u svojim domovima imaju stare igračke da nam se jave – kazala je na otvaranju izložbe ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać.

– Izložba obuhvaća dva aspekta izrade poljskih igračaka. Prvi su narodne igračke izabrane iz sredina u kojima cvate njihova izrada, a drugi su igračke izrađene u zadrugama od četrdesetih do devedesetih godina prošlog stoljeća – istaknula je koordinatorica izložbe Iris Biškupić Bašić.

U Poljskoj inače postoji nekoliko desetaka mjesta u kojima se izrađuju igračke. Tradiocionalnim središtima smatraju se regija Kielce, Zywiec, Rzeszow i Myslenice, a igračke se razlikuju po veličini, obliku i materijalu. Dokazano je da se izradom drvenih igračaka najprije, već u 18. stoljeću, bavili ljudi u selima Koszarawa i Pewel Wielka.

Organizatori ove izložbe su Dubrovački muzeji – Etnografski muzej Dubrovnik i Muzeum Zabawek i Zabawy, Kielce, Poljska u suradnji s Etnografskim muzejom iz Zagreba.
Izložba ostaje otvorena do 8. rujna.

Pročitajte još

Književna večer u Lazaretima uz Moniku Herceg i Ivanu Bodrožić

Dulist

POD ISTIM KROVOM Eksperiment Amirove integracije u njemačko društvo

Dulist

FERMATA FESTIVAL NA KORČULI Lorena Milina odlučila je obogatiti kulturni život rodnog otoka

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija