Kultura

Ovacije Verdijevom Requiemu

Veličanstveno je sinoć zazvučao Verdijev „Requiem“ u Dominikanskoj crkvi. Bogat glazbeni program „Dana kršćanske kulture“ svoj je vrhunac ponudio ovom sjajnom izvedbom pred prepunim auditorijem koji je ovacijama ispratio izvođače.

Verdijev „Requiem“ zahtjevno je djelo koje zahtjeva veliki broj izvođača, a nakon tri desetljeća ponovno je našao svoje mjesto u Dubrovniiku. Zajednički su ga pod ravnanjem mo. Noormana Widjaje izveli Dubrovački simfonijski orkestar, Katedralni oratorijski zbor iz Mostara, Akademski pjevački zbor Sveučilišta u Mostaru te azerbajdžanska sopranistica Rena Karimov, srpska mezzosopranistica Jelena Bodražić, južnokorejski tenor Kim Jeong-Kyu i hrvatski bas Berislav Puškarić. 

Riječ je o djelu iznimne duhovne sabranosti koje je praizvedeno 22. lipnja 1874. godine u crkvi San Marco u Milanu, na prvu godišnjicu smrti Alessandra Manzonija, najvećeg talijanskog književnika 19. stoljeća kojeg je Verdi duboko poštovao. Iznimni značaj je u načinu na koji je ovaj majstor opere u Requiemu objedinio tako različite stilističke materijale u skladnu cjelinu pa usporedo s opernim elementima stoje „klasične“ forme poput fuge.
Dubrovačka publika znala je cijeniti ovaj iznimni glazbeni događaj te je izvođače nakon sjajne izvedbe podarila velikim pljeskom i ovacijama.
 

Pročitajte još

[FOTOGALERIJA] Vesela Noć muzeja!

Dulist

[FOTOGALERIJA] Ekskluzivno smo ušli u čarobni svijet Držićevih životnih pozornica!

Mia Njavro Banić

U Lazaretima otvorena izložba ‘Braća po oružju’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija