Aktualno

Otvorite svoje srce Božjoj ljubavi

I evo vam znaka: naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama” (Lk 2, 12).

 
Poštovane redovnice i redovnici, vjeroučiteljice i vjeroučitelji, bogoslovi i sjemeništarci, subraćo svećenici, drage sestre i braćo!

Božić je! Blagdan je to radosne vijesti, evanđelja o Bogu koji nas ljubi. Čovječe, Bog te ljubi! Bog te ljubi tako i toliko da je zbog tebe sam odlučio postati čovjekom! Ta radosna vijest o Božjoj ljubavi osobito jasno odzvanja na Božić koji slavimo u Godini Caritasa u našoj biskupiji. Godina Caritasa nije ništa drugo doli poziv svima nama, cijeloj našoj biskupiji i svim ljudima dobre volje, da nam dijete Isus, novorođenče … u jaslama, koje je znak Božje ljubavi prema nama, ostane znak prepoznavanja. Ono će to ostati ako se ljubav kojom Bog ljubi nas, po nama nastavi očitovati u djelatnoj ljubavi prema bližnjima, osobito najpotrebitijima. Njih ima u svijetu, ima ih u našoj domovini, našem gradu, mjestu, susjedstvu, ali često i među nama samima, unutar naših vlastitih obitelji, samostana i zajednica. Možda ih je tamo najviše! Primijetimo ih i prepoznajmo! Budimo im znak Boga koji je postao čovjekom, Boga koji ih ljubi našom ljubavlju!

I ne zaboravimo! Riječi: „K svojima dođe i njegovi ga ne primiše” (Iv 1, 11), ne vrijede samo kao tvrdnja onoga što se dogodilo u prošlosti. One su trajno upozorenje svima onima koji ostaju nesposobni otvoriti se ljubavi kojom ih Bog ljubi i prenijeti tu ljubav kojom su ljubljeni na druge oko sebe. Srećom, nakon ovih riječi slijedi i obećanje: „A onima koji ga primiše, podade moć da postanu djeca Božja” (Iv 1, 12). Otvaranjem svoga srca Božjoj ljubavi i svojom djelatnom ljubavlju imamo mogućnost postati djecom Božjom. Djelatna ljubav može biti i jest i u ovome vremenu i prostoru „novorođenče … u jaslama”, znak Božje ljubavi prema čovjeku i čovjekove ljubavi prema Bogu, Božje utjelovljenje u nama samima, a po nama i drugima kraj nas.

Postanimo o ovom Božiću i u Godini Caritasa svjesni ovoga znaka, radosne vijesti, evanđelja o Bogu koji neizmjerno, božanski voli čovjeka. Znak te ljubavi je novorođenče … u jaslama. Postanimo o ovom Božiću i u Godini Caritasa i sami znak te Božje ljubavi svim ljudima dobre volje, a osobito onima koji su gladni, žedni, stranci, bolesni, zatočeni. Oni su znak Isusa Krista svima nama i njegove prisutnosti među nama!

U tom duhu i s molitvom Bogu da tako i bude, svima želim sretan Božić i radosnu novu godinu, ispunjenu djelatnom ljubavlju prema čovjeku koja se nadahnjuje  ljubavlju kojom je Bog ljubio nas, a kojoj jest i ostaje znak dijete Isus – novorođenče povijeno gdje leži u jaslama!
 
 
† Mate Uzinić,
dubrovački biskup
 
 

Pročitajte još

OPĆINU STEŽU ROKOVI Vrtić u Kuparima do 2026.?

Andrea Falkoni Račić

Festanjulka Lada Jurica šalje pozdrave iz Bruxellesa

Dulist

Olujna bura zatvorila Most dr. Franja Tuđmana

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija