Kultura

Otvorenje izložbe ‘Membrana’ Ivone Šimunović u Galeriji Zlati Ajngel

Otvorenje izložbe 'Membrana' Ivone Šimunović u Galeriji Zlati Ajngel

U petak, 29. srpnja u 20 sati u Galeriji Zlati Ajngel u Varaždinu otvara se izložba akademske slikarice Ivone Šimunović. Samostalna izložba pod nazivom ‘Membrana’ obuhvaća sveukupno 16 radova u tehnici ulja na platnu kojima autorica dodjeljuje ulogu tunela koji prihvaća funkciju prijenosa i prevođenja emocija, doživljaja, unutrašnjeg stanja pojedinca.

Kustosica izložbe Jelena Tamindžija Donnart navodi kako „promatrač radova Ivone Šimunović vidi samo posljednju fazu slike, završetak borbe, odigranu šah mat poziciju. Promatrajući umjetnički rad na ovaj način, opažamo da njemu nije svojstvena samo fizička prisutnost, odnosno prostor, već mu je inherentna i temporalnost, objedinjeno vrijeme nezavisno od prostora koje se prikazuje kao prošlost. Poput svjetlosti zvijezda koje promatramo sa Zemlje kao prošlost, već izgorjela tijela u drugom prostoru koje zbog brzine elektromagnetnih valova sa Zemlje percipiramo u našoj sadašnjosti, fizički proces izvođenja rada Ivone Šimunović skriva se ispod naslaga boja i pred gledatelja se samo zadnja faza procesa predstavlja kao konačni cilj putovanja. Krajnji trenutak slike trenutak je u kojemu gledatelj zapravo promatra slike iz prošlosti, slike koje su se već ‘dogodile’, dok njegove riječi postaju samo zvuk i jeka iz prošlosti u udaljenoj točki univerzuma.“

Otvorenje izložbe 'Membrana' Ivone Šimunović u Galeriji Zlati Ajngel

Šimunović i u ovoj izložbi predstavlja seriju radova pod nazivom „Snovi“ koji se protežu iz serije u seriju poput leitmotiva. Iz teksta kataloga Tamindžija Donnart ističe kako snovi predstavljaju svijet podsvijesti koji, za razliku od stvarnosti, čuvamo za sebe interpretirajući snove kao isključivo svoju vlastitu stvarnost koju ne moramo nužno dijeliti s drugima. Ova posesivnost snova zrcali se u odabiru manjih formata platna koje poput sličica u novčaniku neprestano nosimo sa sobom, no i u likovnom izrazu gdje autorica Snove prikazuje tek kao izdvojene fragmente bilo da se radi o uvećanom detalju iz likovne kompozicije ili izdvojenom šumu iz glazbene kompozicije.

Otvorenje izložbe 'Membrana' Ivone Šimunović u Galeriji Zlati Ajngel

Izložba će biti otvorena do 14. kolovoza 2022. Program podržava Grad Varaždin i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Ivona Šimunović rođena je u Dubrovniku 1979. godine gdje je završila srednju Umjetničku školu Luka Sorkočević, smjer slikarski dizajner. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2002. u klasi profesora Zlatka Kauzlarića Atača. Radi kao kustos pedagog u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.
Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 2006. godine. Izlagala je na grupnim
izložbama (Pronađene slike – Vizura Aperta, Pelješac, 2018., Pogled u kretanja – Djela iz zbirke Umjetničke galerije Dubrovnik – Umjetnička galerija Dubrovnik, 2021.) i samostalnim izložbama (Tragovi – Lopud, 2009., Dodir stvarnog – Galerija Talir, Dubrovnik, 2010., Dodir stvarnog – Galerija Kunkera, Pag, 2011., Rascjepi stvarnosti – Galerija Dulčić Masle Pulitika, Dubrovnik, 2020., Oporuka – Palača Sponza, Galerija Forum, 2022.)

Pročitajte još

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist

[FOTO] ROĐENDANSKI KONCERT ZBORA BLASIUS Napunili Saloču od zrcala

Dulist

[FOTO] Predstavljena slikovnica Stane Šćapec ‘Bubamara iz Moševića’

Dulist