Kultura

ISPRAĆENI VIŠEMINUTNIM OVACIJAMA Baletna čarolija Ponos i predrasude još večeras na Gracu

ISPRAĆENI VIŠEMINUTNIM OVACIJAMA Baletna čarolija Ponos i predrasude još večeras na Gracu

Balet Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu očarao je festivalsku publiku protekle subote navečer u parku Gradac izvodeći neoromantični balet u dva čina Ponos i predrasude redatelja i koreografa Lea Mujića, nastalog prema istoimenom kultnom romanu Jane Austen, a na programu je još večeras, 24. srpnja u 21:30 sati.

Sinoćnju spektakularnu izvedbu baleta Ponos i Predrasude, u režiji iznimnog i nadaleko priznatog baletnog umjetnika suvremenog stila Lea Mujića, festivalska publika je u jednom dahu pratila uz pljeskom popraćene promjene misaonih procesa te je na kraju izvođače nagradila ovacijama i višeminutnim aplauzom za kojeg se činilo da neće nikada stati. Balet Ponos i predrasude, praizveden 2020. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, na dva dana pretvara park Gradac u kulisu priče o životu ruralnog engleskog društva s početka 19. stoljeća. Na odabranu glazbu engleskih skladatelja različitih generacija u prvi plan postavljen je ljubavni narativ mlade Elizabeth Bennet koja se, kao i njezine četiri sestre, mora udati za bogata muža. Pokušaje sestara da si osiguraju pristojan život ne gubeći dostojanstvo i ne odustajući od svojih romantičnih žudnji prikazali su sjajni baletani i balerine zagrebačkog HNK.

– Balet je jako teško napraviti, to je jedna velika, ranjiva, sofisticirana, apstraktna umjetnost koja zaslužuje svo poštovanje. Kratak je vijek kojeg plesači provedu na sceni, a jedan fragment njihovog života se dogodio večeras u ovom fenomenalnom gradu, na ovoj fenomenalnoj sceni. Uz fantastično vrijeme i nevjerojatan prostor, imam dojam kao da je ovaj balet došao kući – istaknuo je netom nakon izvedbe koreograf i redatelj Leo Mujić.

Uz Mujića, autorski tim čine dramaturg Bálint Rauscher koji je sudjelovao i u odabiru glazbe, scenograf Stefano Katunar s asistenticom Aleksandrom Anom Buković, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović s asistenticom Mijom Rejc Prajninger, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek te oblikovatelj zvuka Svebor Zgurić. Asistentica koreografa je Suzana Bačić, baletna majstorica Milka Bartolović, glazbena voditeljica Ljudmila Šumarova, a glazbeni korepetitor Teo Visintin.

Pred festivalskom publikom Balet zagrebačkog HNK-a Ponos i predrasude izvodi još večeras, 24. srpnja u 21:30 sati u parku Gradac. Ulaznice su dostupne preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21:30 sati. Kupnjom Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10 posto popusta dok kupnja u iznosu od preko 500 kn donosi voucher za 30 posto popusta na festivalske suvenire.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist