Kultura

Otvoreni ‘Dani kreativnih i kulturnih industrija, evo u čemu će Dubrovčani uživati

Otvoreni 'Dani kreativnih i kulturnih industrija, evo u čemu će Dubrovčani uživati

Šesti po redu ‘Dani kreativnih i kulturnih industrija’ svečano su otvoreni ove srijede navečer izložbom o Orlandu u prostoru Lazareta, a i ove godine u programu je niz izložbi, koncerata, tribina, predstava i drugih sadržaja koji okupljaju kreativne pojedince i organizacije. Sama manifestacija u organizaciji je Dubrovačke razvojne agencije DURA, a cilj joj je okupiti mlade kreativce koji pridonose kulturnom i umjetničkom sadržaju Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.

-Dani kreativnih i kulturnih industrija Dubrovnika je manifestacija koju provodimo šestu godinu zaredom pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika. Namijenjena je svim mladim, inovativnim i kreativnim ljudima s područja Dubrovnika i naše županije i pruža im priliku da oni izraze svoja znanja, umijeća, da nam pokažu svoje ideje i ostvare nove sadržaje na području kulture i umjetnosti. Imamo kreativne radionice, panel rasprave kao i razvojne radionice koje su namijenjene organizacijama i institucijama. Suradnja s Vukovarom je već tradicionalna pa nam ove godine šalju Vukovart i etabliranog graffiti umjetnika Cheza koji će na kolodvoru izraditi jedan mural kao uspomenu na ovogodišnje Dane kreativnih i kulturnih industrija – istaknula je Marina Lazarević, članica uprave DURA-e.

Ideja manifestacije potiče od, i nastavak je pripreme za kandidaturu Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020., koju je ipak osvojila Rijeka.

-Cjelokupna ideja ove manifestacije započela je 2014. godine kad je Grad Dubrovnik spremao svoju kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Upravo na tragu tih istih smjernica je nastala ova manifestacija i do danas ona ima za cilj okupiti institucionalizirani sektor i sve udruge i nezavisne pojedince koji nešto stvaraju autorski i koji plasiraju nekakav proizvod na tržište, bilo da je to riječ o umjetničkim djelima, bendovima, predstavama, koncertima ili suvenirima – pojasnio je Žarko Dragojević, član autorskog tima.

Program Dana kreativnih i kulturnih industrija Dubrovnika počeo je uličnom izvedbom lutkarske predstave Kulturnog društva ASTER ‘Djevojčica crvene kapice na putu do bakice’ u prostoru Dubrovačkih knjižnica, kao i panel rasprava na temu suvenira u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Svečanom otvaranju pak uslijedila je i predstava ‘TENK YU, vrat(i) mi se’ riječkog EduKaza u Teatru Lero.

Podsjetimo, Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i Ministarstva kulture RH. Ulaz na događanja je besplatan.

Pročitajte još

‘UMIŠLJENI BOLESNIK’ U KMD-u izveden posljednji premijerni naslov sezone

Dulist

KONCERT U CRKVI MALE BRAĆE Obilježeno 220 godina smrti Ivana Mane Jarnovića

Dulist

[FOTO] 40 GODINA UMJETNIČKOG RADA Gradonačelnik primio Branimira Vidića Fliku

Dulist