Zanimljivosti

Otvorene prijave za Ljetnu škole teologije u Dubrovniku

Otvorene prijave za Ljetnu škole teologije u Dubrovniku

Nakon vrlo pozitivnih iskustava predavača, studenata i organizatora prilikom održavanja prve Ljetne škole teologije u Dubrovniku, projekt se nastavlja, poručili su iz Dubrovačke biskupije.

Prošle smo godine zbog pandemije bili primorani odgoditi organizaciju ovog programa, dok je ove godine planirana Ljetna škola teologije od 18. do 24. srpnja u Dubrovniku na temu „(A)politična vjera: kršćani u političkom prostoru“ uz renomirane predavače iz Europe i Amerike te sudjelovanje studentica i studenata teologije iz Jugoistočne Europe za koje su otvorene prijave od 11. do 31. svibnja. Svjedoci smo instrumentalizacije vjere i religije u političke svrhe i obrnuto. Na ovim prostorima, na kojima se događa stalno ispreplitanje vjerskog, političkog i nacionalnog, želja nam je kroz međusobno upoznavanje i zajedničko promišljanje pomoći mladim teologinjama i teolozima različitih kršćanskih konfesija da budu graditelji pravednijeg, otvorenijeg i humanijeg društva i vjerskih zajednica – iznijeli su.

Ljetna škola teologije okuplja studentice i studente katoličke, pravoslavne i protestantske teologije treće i viših godina studija s namjerom stvaranja mjesta za međusobni susret i zajedničko promišljanje o aktualnim teološkim pitanjima. Ovogodišnji predavači su: Tomáš Halík, Teresa Forcades, Aristotle Papanikolaou, Ivan Šarčević i Miroslav Volf. Predavanja i radionice će se održavati na engleskom jeziku.

Nakana organizacije Ljetne škole teologije nije ulaženje u javna polemiziranja, nego poticanje sudionika na unutarteološki dijalog, kroz susretanje s pluralnim mišljenjima i intenzivno promišljanje o različitim dimenzijama crkvenoga, vjerničkoga i teološkoga govora u suvremenim društvima. Uz predviđeni program za sudionike, za zainteresiranu javnost organizirat će se okrugli stol koji će se prenositi i online.

Svim studentima i studenticama osigurani su besplatan smještaj i hrana. Za prijavu je potrebno, najkasnije do 31. svibnja, ispuniti obrazac koji se nalazi na stranici https://theologia-ragusina.hr/prijave. Broj sudionika je ograničen na 40 studentica i studenata. Planirani program održavat će se u skladu s epidemiološkim mjerama koje tada budu na snazi.

Ovogodišnja tema svojevrstan je nastavak prošle (prve) Ljetne škole teologije u Dubrovniku 2019. godine kada je 40-ak studentica i studenata promišljalo o ulozi teologije u pluralnom društvu, uz predavače: Carmela Dotola (dekana Fakulteta misiologije Papinskoga sveučilišta Urbaniana); Pantelisa Kalaitzidisa (ravnatelja Volos Academy for Theological Studies), Tinu Beattie (profesoricu Katoličkih studija na Sveučilištu Roehampton u Londonu) i Željka Tanjića (rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta).

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist