Kultura

Otvorena izložba u Rupama

blank

Izložba „Dvoje leglo – troje osvanil!: magijski simboli plodnosti, sreće i zaštite od uroka“ otvorena je u Etnografskom muzeju Rupe i trajat će do 5. studenoga.

Osnovica izložbe bile su krpene ponjave ili vunene vezene pokrivke za prvu bračnu noć koje su buduće mlade tkale za svoju bračnu noć. Ponjave predstavljaju žensko pismo s porukama ljubavnog i erotskog karaktera.
– Ovakvim izložbama predstavlja se ono najbolje iz kulturnog naslijeđa, bolje se razumijemo i poštujemo – naglasila je Pavica Vilać, ravnateljica Dubrovačkih muzeja.

Tkalo se jednobojnom vunom na koju su se kasnije vezli razni motivi. Ivanka Bunčić, ravnateljica Muzeja Brodskog Posavlja, istaknula je kako su se najčešće tkali motivi gljiva, konja, pčela, zmija , jelena, pijetlova i  golubova, kao životinja koje simboliziraju motive kultnog i magijskog značenja ljubavi. Osim tih motiva, vezli su se često i instrumenti te simboli srca i ogledala. Korištene boje i oblici izrazito su šareni i često dominira crvena boja kao simbol ljubavi.– Sretna okolnost je, što se tiče datiranja ovih izuzetno vrijednih ponjava, da su se neke vezilje potpisale na njih, te je najstarija potpisana iz 1893. godine – naglasila je.

blank

Osim ponjava za bračni krevet, dio izložbe predstavljale su i tradicionalno oslikane škrinje.

Pročitajte još

Volite knjige? Dođite na buvljak u Dubrovačke knjižnice ili vratite omiljeno štivo bez plaćanja zakasnine

Dulist

Ivona Michl vršiteljica dužnosti ravnateljice Dubrovačkih muzeja?

Dulist

PRIKAZAT ĆE VRIJEDNU ZBIRKU ‘Bukovac iz tamne komore’ u Muzejima i galerijama Konavala

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija