Kultura

OTVORENA IZLOŽBA SVJETLOST Šestero hrvatskih umjetnika svoje radove iz Seula predstavili dubrovačkoj publici

OTVORENA IZLOŽBA SVJETLOST Šestero hrvatskih umjetnika svoje radove iz Seula predstavili dubrovačkoj publici

Izložba Svjetlost/Light na kojoj su svoje radove predstavili hrvatski umjetnici koji su lani izlagali u Seulu otvorena je proteklog četvrtka u Kazalištu Marina Držića u organizaciji Hrvatske matice iseljenika – podružnice Dubrovnik. Na izložbi su se predstavili Maja Barić, Ivana Jovanović Trostmann, Ankica Perge Karačić, Ante Karačić, Ana Sladetič i Miran Šabić. Na otvorenju su sudjelovali dr. sc. Katja Bakija, Jasna Lovrinčević, don Ivica Pervan i voditeljica podružnice Maja Mozara. Glazbeni gost bio je Stijepo Gleđ Markos.

Šestero hrvatskih umjetnika sudjelovalo je na 28. internacionalnom umjetničkom festivala u Seulu, u Republici Koreji, od 15. do 28. prosinca 2021. godine. Festival s temom Knock Knock Knock- New World Hopeful Environment Message ( Kuc -kuc – nova svjetska poruka nade za okoliš), bio je doprinos širenju pokreta za zaštitu okoliša i promjeni svijesti u odnosu prema okolišu. Izložbu, koja uključuje slikarske radove i keramiku, grafike, skulpture i umjetničke instalacije postavila je WCAA- World Culture Artists Association, Inc. u organizaciji s International Creative Artists Association – 21C ICAA i organizacijskim odborom WCAA na čelu s poznatom korejskom slikaricom Bosuk Lee. Slikarica Ankica Karačić redovito sudjeluje na ovom festivalu od 2002. godine. Prvi poziv za sudjelovanje dobila je od Veleposlanstva Republike Koreje u Njemačkoj, poslije je postala članica WCAA i ICAA, i kao članica ovih udruga izlagala je i u Kini i Peruu. Organizatori ovog međunarodnog umjetničkog festivala Ankici Perge Karačić dodijelili su diplomu kojom su je imenovali direktoricom ICAA za Hrvatsku.

Dr. art Miran Šabić prodekan je za nastavu i studente i docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a dr. art. Ana Sladetić docentica umjetnosti na Akademiji za umjetnost i kulturu Osijek. Šabić je u okviru 23. internacionalnog seulskog festivala 2017. održao predavanje u okviru seminara pod nazivom Anti War na Sveučilištu Induk u Seulu i iste godine bio dobitnik nagrade Congressman Aword, a Sladetić je dobitnica nagrade za najbolji rad izložbe World Youth Art Festival Seul 2017.

Slikarica i grafička dizajnerica Maja Barić ravnateljica je Muzeja Grada Iloka, a 2015. organizirala je izložbu korejskih umjetnike u Iloku. Dubrovačka umjetnica Ivana Jovanović Trostmann akademska je slikarica i magistar humanističkih znanosti. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik (HDLUD).

Izložba će biti otvorena do 15. rujna.

Pročitajte još

Muzej crvene povijesti slavi peti rođendan!

Dulist

OKRUGLI STOL ‘Neznanje je najveća prepreka za očuvanje povijesnog identiteta’

Dulist

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist