DuList IN

OTVOREN SLANO FILM DAYS ‘Želimo stvoriti mjesto gdje će se razgovarati o filmu bez natjecateljstva’

slano film days 1

Kroz sljedećih će pet dana Slano postati mjesto filmskih razgovora, razmjene iskustava i ideja, neformalnih druženja i filmskih projekcija, a održat će se i večernje projekcije nagrađivanih filmova gostujućih svjetskih autora.

Direktor Slano Film Days, Miro Purivatra, koji je na otvorenju pozdravio sve goste i sudionike; redatelje Alfonsa Cuaróna, Paweła Pawlikowskog, Michela Franca, Juhoa Kuosmanena, Eliu Suleimana, Ognjena Glavonića, redateljicu Lili Horvát, direktora fotografije Michaela Seresina i utjecajne predstavnike filmske industrije Christiana Jeunea, programskog direktora i zamjenika generalnog delegata na Filmskom festivalu u Cannesu, producenticu Emilie Georges, producenticu i izvršnu direktoricu Timku Grin, predsjednicu Međunarodnog udruženja casting direktora. Posebnim je aplauzom pozdravljen i svaki sudionik Slano Film Days, a riječ je o mladim filmskim umjetnicima koji predstavljaju svijetlu budućnost regionalne filmske scene; glumice i glumci Era Balaj, Milica Janevski, Saško Kočev, Anuša Kodelja, Lidija Kordić, Boris Ler, Goran Marković i Anita Ognjanović, redateljice i redatelji Ivan Bakrač, Blerta Basholli, Dina Duma, Urša Menart i Vladimir Tagić te snimateljice Milica Drakulić, Dubravka Kurobasa i Maja Radošević.

– Želja nam je stvoriti mjesto u kojem će biti moguće razgovarati o filmu bez pritiska natjecateljskih programa, želimo da ovo bude mjesto gdje se filmski autori susreću i inspiriraju jedni druge. Koncept je vrlo jednostavan, mladi, ali već dokazani redatelji, glumci i snimateljice susreću se s prominentnim filmskim autorima i filmskim profesionalcima. Moja supruga i ja živimo u Slanom i želja nam je dati svoj doprinos da Slano zaživi kao mjesto susreta filmskih autora – izjavio je Purivatra.

Na prvom danu ove manifestacije održana je i filmska projekcija jednog od najvećih redatelja današnjice, Alfonsa Cuaróna ‘Djeca čovječanstva’ s Clive Owenom i Julianne Moore u glavnim ulogama. Prije projekcije gledateljima se obratio redatelj, peterostruki oskarovac.

– Čast je i privilegij biti dijelom ovog festivala, hvala vam svima što ste došli na ovu projekciju, duboko sam počašćen što će se moj film prikazati na ovako prekrasnom mjestu – rekao je Cuarón. Prijateljstvo Purivatre i Cuaróna seže još iz 1995. godine. Naime, te je godine Cuarón došao u opkoljeno Sarajevo i donio svoj film Mala Princeza te ga prikazao pred 900 učenika sarajevskih škola. Riječima Purivatre, Cuarón je riskirajući svoj život, tada pokazao ne samo hrabrost i karakter, nego i ljubav prema filmu.

Večeras nas u vrtu Ville Riva očekuje projekcija filma ‘Anđeosko srce’ Alana Parkera s Mickeyjem Rourkeom, Robertom De Nirom, Lisom Bonet i Charlotte Rampling u glavnim ulogama. Prije projekcije, prisutnima će se obratiti slavni direktor fotografije Michael Seresin. Sudjelovanje filmskih umjetnika i studenata na Slano Film Days podržali su regionalni filmski centri i fondovi kroz partnerstvo sa Slano Film Days: Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, Filmski centar Crne Gore, Agencija za film Sjeverne Makedonije, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Slovenski filmski centar.

Slano Film Days održava se u Slanom i na Elafitskim otocima do 22. lipnja.

Pročitajte još

Rekorderka vrijedna 127 milijuna dolara uplovila u Gruž!

Dulist

KALAMOTA BEACH HOUSE Noć G Chelo oduševila glazbenim hitovima i vrhunskom hranom

Novi uzbudljivi kino program za sve generacije

Dulist