Aktualno

OTVOREN NOVI KONZULAT Brbora: Od danas je ovo finska kuća u Dubrovniku

OTVOREN NOVI KONZULAT Brbora: Od danas je ovo finska kuća u Dubrovniku

Svečanost otvorenja novog finskog konzulata u Dubrovniku održala se ove srijede u Hotelu Lapad. Na otvaranju su sudjelovali brojni uvaženi gosti, počasni konzuli, prijatelji i suradnici, a konzulat je svečano otvorio finski veleposlanik u Hrvatskoj Kalle Kankaanpää.

– Velika je čast slaviti današnje otvaranje finskog konzulata u Dubrovniku. Finci poznaju Dubrovnik vrlo dobro i putuju Sredozemljem već desetljećima, a Dubrovnik je jedno od naših najdražih destinacija. Svake godine Hrvatsku posjeti 100 tisuća Finaca, a rekordna godina bila je 2019. kada je Hrvatsku posjetilo 120 tisuća naših državljana. Dubrovačka Republika desetljećima je razvijala svoje diplomatske odnose, a kada je postala suverena 1358. dodatno je učvrstila svoje diplomatske veze. Dubrovnik je bio inicijator osnivanja počasnog konzulata kakvog danas poznajemo. Počasni konzul Hrvoje Brbora radio je već dugo vremena s Fincima, sudjelovao je u svim našim humanitarnim događanjima u Dubrovniku i mogu reći da sam jako sretan i zadovoljan što je upravo on izabran za novog počanog konzula – istaknuo je finski veleposlanik u Hrvatskoj Kalle Kankaanpää.

Novi počasni konzul Finske u Dubrovniku, Hrvoje Brbora naglasio je da mu je izuzetna čast što ga je Finska imenovala na ovakvu dužnost i potvrdio kako se Hotel Lapad uvijek trudio da se njezini gosti osjećaju kao kod kuće.

– Finska je jedna zemlja koja nam je u mnogim stvarima slična – po broju stanovnika, prirodnim ljepotama, velikom broju otoka, a opet zemlja koja nam u mnogim stvarima može biti uzor jer je to zemlja u kojoj skoro pa nema korupcije i ima najbolje školstvo na svijetu – rekao je Brbora.

Zahvalio se svojoj prethodnici, dosadašnjoj počasnoj konzulici Tildi Bogdanović na njenom radu. Također se pohvalio kako nije prvi konzul iz svoje obitelji te spomenuo kako je 1780. to bio i dubrovački trgovac Antun Brbora.

U svom se obraćanju potom dotaknuo broja dolazaka Finaca u naš grad.

-Finci su po broju dolazaka u Dubrovniku na sedmom i osmom mjestu, što je izrazito puno kada znate da ih ima samo 5 milijuna. Više od Dubrovnika oni vole Hotel Lapad, a mi se trudili da se uvijek osjećaju kao kod kuće. Od danas možemo službeno reći da je ovo finska kuća u Dubrovniku – naglasio je počasni konzul Finske u Dubrovniku, Hrvoje Brbora.

Uz brojne goste, na otvorenju su sudjelovali i gradonačelnik Mato Franković, kao i zamjenik župana Joško Cebalo. Osim svečanog otvaranja, bila je ovo prilika i za promicanje i jačanje bilateralnih odnosa i partnerstva između Finske i Hrvatske na svim razinama, uključujući trgovinu, turizam, kulturu i obrazovanje.

– Grad Dubrovnik ima trenutno 14 konzularnih predstavništava, uskoro će ih biti 15, a tendencija je da će taj broj rasti i dalje. To dokazuje upravo koliko je Dubrovnik značajan i utjecajan na međunarodnoj svjetskoj sceni. Dužnost počasnog konzula je velika čast, ali je istovremeno to i velika obaveza jer on nije plaćen za svoj posao. Njegova čast je da u trenutku kada se dogodi neki problem da pritekne u pomoć osobi kojoj je to potrebno. Na takav način doprinose pružanju povećanja kvalitete usluge našeg grada – rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Za glazbeni ugođaj bio je zadužen finski saksofonist Kristian Lakari. Počasni konzuli Finske igraju važnu ulogu u uspostavljanju kontakata i razvoju odnosa dviju zemalja. Finska ima mrežu od približno 400 počasnih konzula u više od 130 zemalja.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist