Aktualno

Otvoren novi dio obale, slijede trajektni vezovi

Na Batahovini je svečano otvorena 230 metara duga operativna obala Luke Dubrovnik.

– Završetak radova na Batahovini osigurat će 230 metara novoizgrađenog obalnog dijela te valorizaciju dosad neiskorištenog dijela luke – istaknuo je ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Kristijan Pavić, dodavši da je projekt vrijedan 60 milijuna kuna dijelom financiran kreditom EBRD-a.

Ovim se završava infrastrukturna cjelina, a slijedi razvoj lučke suprastrukture čiji će sadržaji i kvalitet odgovarati svjetskim standardima. Područje je zamišljeno kao „waterfront“, zona neposrednog kontakta urbane sredine i lučkog područja, opremljen multifunkcionalnim turističkim i poslovnim sadržajima, namjenjen putnicima koji koriste luku, ali i svim ostalim posjetiteljima te stanovništvu.

Ravnatelj Pavić kazao je kako je poslovanje Lučke uprave Dubrovnik trenutno orjentirano na izradu modela ulaganja u lučku suprastrukturu prema principu javno-privatnog partnerstva, a osnova ulaganja bit će dugogodišnji koncesijski ugovor, što implicira planiranje i definiranje niza parametara koji će u budućnosti oblikovati model upravljanja lučkim sustavom.

Kao nova infrastrukturna cjelina planira se izgradnja trajektinih vezova na području Batahovina 2.

– Tijekom 2012. godine dovršit ćemo projektnu dokumentaciju te ishodovati građevinsku dozvolu, a projekt je kandidiran za strukturne fondove Europske unije. Ukoliko se sredstva odobre, radovi se nastavljaju krajem 2013. godine – najavio je Pavić.

Državni tajnik za more Mario Babić istaknuo je značaj ulaganja u lučke projekte u obalnim gradovima od Rijeke do Dubrovnika, ukupne vrijednosti 540 milijuna eura.

– Suprastruktura, kao u svijetu tako i kod nas, gradit će se privatnim kapitalom, kroz javno-privatno partnerstvo. Sve će se to isplatiti i to se najbolje vidi u Dubrovniku, gdje gradimo da bi udovoljili zahtjevima koji već postoje – kazao je državni tajnik Babić.

Župan Nikola Dobroslavić službeno je otvorio novoizgrađeni dio operativne obale te kazao kako su u ovom projektu poštovani dogovoreni rokovi izgradnje.

– Čestitam svima uključenima u projekt, ponajprije na doprinosu projekta za turizam i za izlazak iz prometne izoliranosti. Ostaju nam dva najvažnija projekta, autocesta prema županijskom prostornom planu te Pelješki most – poručio je župan Dubroslavić te istaknuo kako su za ovaj projekt najzaslužniji predsjednica Vlade Jadranka Kosor i ministar graditeljstva Branko Bačić.

Pročitajte još

Provjerite jeste li bez struje u ponedjeljak i utorak

Dulist

OSLOBOĐENJE GOLUBOVA KAMENA Trideset godina poslije…

Dulist

Venecija od iduće godine naplaćuje ulaz za jednodnevne posjetitelje

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija