Grad

OTVOREN CENTAR ZA MLADE ‘Ovaj koloplet udruga zamašnjak je budućeg razvoja grada’

OTVOREN CENTAR ZA MLADE 'Ovaj koloplet udruga zamašnjak je budućeg razvoja grada'

Međunarodni dan mladih u Dubrovniku je obilježen na poseban način. Na nešto malo manje od 500 kvadrata u prostoru Lučke uprave Dubrovnik u Gružu svečano je otvoren Centar za mlade u sklopu kojeg danas djeluje devet udruga. O sadržaju i viziji Centra govorila je Ivana Grkeš iz udruge Centar za karijere mladih. Istaknula je kako je ovaj projekt zamišljen kao društveno razvojni inkubator u civilno-javnom partnerstvu s Gradom Dubrovnikom. U njemu djeluju udruge koje se bave različitim područjima te će im jedno ovakvo mjesto uvelike omogućiti razvoj u brojnim smjerovima.

Svih devet udruga djeluje na zajedničkoj platformu. Naime, iako svaka od njih provodi vlastite programe, osmišljavaju i zajedničke projekte koje će provoditi kao Centar za mlade.
-Trenutno smo u procesu strateškog razvoja, koji se temelji na radu s mladima kao budućim pokretačima zajednice. Sudjelujemo u kreiranju aktivnih politika prema mladima, ali ih i provodimo kroz vlastite programe. Jedan od osnovnih ciljeva Centra jest osnaživanje civilnog i javnog partnerstva kao jednog novog modela podrške i upravljanja civilnog sektora i javne gradske uprave – rekla je Grkeš. Naglasila je kako je dugoročni cilj samoodrživ centar, a to će se postići osnivanjem zadruge.
-Razvili bismo vlastitu gospodarsku djelatnost kako Centar više ne bi bio ovisan o gradskim, nacionalnim ili drugim sredstvima nego bi sam sebe financirao, razvijajući nove programe koji će biti nova ponuda u Dubrovniku – rekla je dalje.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić rekla je kako je važno imati ovakve prostore.
-To su u svijetu normalni standardi i vjerujem da će Grad krenuti naprijed te da će osim ovoga razvijati i druge centre. Važno je partnerstvo gradske uprave s mladima i s civilnim strukturama jer mladi su oni koji mogu dati novi poticaj razvoju cijeloga grada i razvoju sebe kao pojedinaca – rekla je Tepšić te dodala kako mladi u ovom prostoru mogu izricati svoju kreativnost te stjecati nova znanja i vještine kako bi sutra bili aktivni stanovnici koji će doprinositi sebi i lokalnoj zajednici. Vjerujem da će ova velika kvadrata omogućiti raznovrsnost sadržaja, tome već i svjedočimo, a puno je tu i udruga koje su se dosad borile s nedostatkom prostora – rekla je Tepšić.

Miho Katičić, zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo, od samih je početaka uključen u ovaj projekt, baš kao i Marko Grgurević te pročelnik Dživo Brčić.
-Ponosan sam. Uložili smo veliki trud i ovo je baš ulaganje – rekao je te naglasio kako je uloženo oko milijun i pol kuna te vjeruje kako će se taj novac višestruko vratiti u godinama koje dolaze.
-Ovaj koloplet udruga od društveno-humanističkih do tehničkih djelatnosti može biti zamašnjak razvoja Dubrovnika – rekao je Katičić. Naglasio je kako su vrata centra otvorena svima, odnosno svima koji žele pridonijeti projektima i programima.

-Oo je društveno poduzetnički inkubator koji će sigurno pridonijeti razvoju grada u budućnosti – zaključio je.
Među udrugama koje djeluju u novootvorenim prostorima jest i Centar za karijere mladih Dubrovnik, koja je osnovana 2015. godine. Predsjednik udruge Marko Žmirak rekao je kako su radosni biti dijelom ovog centra.
-Udruga smo koja se bavi projektnim menadžmentom i pisanjem EU projekata. Nama ovakav prostor uvelike znači, zbog prostora za rad kako naših sedam zaposlenika tako i korisnika. Ljudi su to koji se savjetuju na koji način pisati EU projekte i na koji način se uključiti. Super je što ovdje djeluje puno udruga te što surađujemo u novim projektima i pomažemo drugima – rekao je Žmirak.

Dodijeljene su i zahvalnice svima koji su pomogli u uređenju skoro 500 kvadrata prostora, od Grada Dubrovnika do Lučke uprave Dubrovnik, koja je uložila skoro pola milijuna kuna, preko Luke Dubrovnik do Marinka Matulovića koji je regalo pituru za cijeli prostor. Tu je i Lapad graditelj, izvođač prve i druge faze radova, a zahvalnice su uručene i Petri Marčinko, koja je pomogla u strateškom planiranju, dok je Božo Prlenda zaslužan za vizualni identitet.

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist