Aktualno

Otvaranje desetog međunarodnog glazbenog festivala ‘Dubrovnik u pozno ljeto’ ovaj petak

Otvaranje desetog međunarodnog glazbenog festivala 'Dubrovnik u pozno ljeto' ovaj petak

U petak, 26. kolovoza u 21 sat u Kneževom dvoru održat će se koncert otvaranja X. MGF Dubrovnik u pozno ljeto. Centralni je ovo događaj Dubrovačkog simfonijskog orkestra kojim se aktivno radi na tome da se kulturna ponuda održi i krajem ljeta, uz međunarodno poznate i priznate glazbenike i dirigente.

Jubilarni deseti Festival nosi naziv „The Winner’s Circle“ jer su brojni ovogodišnji solisti pobjednici važnih međunarodnih glazbenih natjecanja. Tako na prvom koncertu, uz Dubrovački simfonijski orkestar i maestra Marca Tarduea, nastupa solist mladi pijanist Ivan Krpan, pobjednik Ferruccio Busoni Piano Competition.

Program koncerta:
R. Wagner: Siegfried Idyll
F. Liszt: Koncert za klavir i orkestar br. 1 u Es duru, S. 124
L. van Beethoven: Simfonija br. 5 u c molu, op. 67

S obzirom na veliki interes domaće i strane publike, u subotu, 27. kolovoza u 21 sat u Dvoru održat će se repriza programa koncerta otvaranja.

Marc Tardue Iako francusko – talijanskog porijekla, Marc Tardue je odgojen i obrazovan u Sjedinjenim Državama. Diplomirao je na Peabody konzervatoriju glazbe u Baltimoreu (Maryland, SAD), a poslijediplomski studij klavira završio je u klasi Alexandera Lipskog i Wiktora Labunskog, te dirigiranje kod Frederika Prausnitza, Lea Müllera i Constantina Bugeanua. Također je studirao glas s Marilyn Cotlowom i sudjelovao na majstorskim tečajevima Francesca Valentina, Eileen Farell, Tita Gobbija i Beverly Sills. Od 1982. do 1985. bio je glavni dirigent Islandske nacionalne opere u Reykjaviku. Godine 1984. Marc Tardue osvojio je nagradu Međunarodnog natjecanja glazbenih umjetnika (CIEM) “Ernest Ansermet”, a dodijeljena mu je i prestižna “Swiss Prize”. Za natjecanje 1994. bio je imenovan glazbenim savjetnikom i članom stalnog žirija CIEM-a. Od 1985. do 1995. Marc Tardue je angažiran kao glazbeni direktor Ansambla Instrumental de Grenoble (EIG), Francuska. Pod njegovim vodstvom, taj ansambl proširio je repertoar ne samo na komornu i suvremenu glazbu, već i na operu i na velikom zborskom i simfonijskom djelu. Marc Tardue redovito nastupa s međunarodno priznatim umjetnicima kao što su: Aldo Ciccolini, Pierre Amoyal, Gabriel Bacquier, Lucia Popp, Maurice André i Jean Philippe Collard. Od 1991. do 2002. Marc Tardue bio je glazbeni direktor Orchestre Symphonique et Théâtre Lyrique iz Bienne u Švicarskoj, gdje je dirigirao i opernim i simfonijskim koncertima. Radio je s umjetnicima kao što su Julian Rachlin, Heidi Brunner, Viltalij Kowaljow, Gérard Poulet, Nelson Goerner i Gérard Caussé. Od 1999. do 2008. bio je glazbeni direktor Orquestra Nacional do Porto u Portugalu. Marc Tardue je 2004. godine dobio nagradu Medalha de Mérito Cultural od portugalskog Ministarstva kulture, jednu od najviših umjetničkih nagrada u Portugalu. Godine 2016. Marc Tardue dobio je Diplomu zlatne medalje armenskog Ministarstva kulture za svoj značajni doprinos razvoju kulturnih odnosa između Armenije i Njemačke. Od 2012. do 2017. godine Marc Tardue je bio glazbeni direktor Jenaer Philharmonie, najvećeg i jedinog orkestra u Thüringenu, Njemačka. Pod njegovim vodstvom, orkestar redovito obilazi Njemačku, Švicarsku (Tonhalle Zürich) i Austriju. Nedavne ture također uključuju koncerte u Kini i Armeniji. S Marcom Tardueom redovito nastupaju solisti: Jasminka Stančul, Varvara, Ran Jia, Antonio Rosado, Yossif Ivanov, Reinhold Friedrich, Paulo Ferreira i Hrachuhi Bassenz. Od listopada 2018. godine Marc Tardue obavlja funkciju glavnog dirigenta Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Ivan Krpan jedan je od najzanimljivijih i najuspješnijih mladih hrvatskih pijanista. Rođen je u Zagrebu 1997. godine. Student je pete godine klavira u razredu prof. Rubena Dalibaltayana na Muzičkoj Akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Nižu i srednju glazbenu školu Blagoja Berse u Zagrebu završio je u razredu prof. Renate Strojin Richter. Osvajao je prve nagrade na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima.
Godine 2014. osvojio je prvu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanju EPTA Belgija u Bruxellesu, prvu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanju Mladi virtuozi u Zagrebu, drugu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanju podunavskih zemalja u Ulmu (Njemačka), te prvu nagradu na Međunarodnom pijanističkom natjecanju u Enschedeu (Nizozemska). Godine 2015. osvojio je četvrtu nagradu na Međunarodnom Mozartovom natjecanju u Zhuhaiju (Kina). U 2016. godini dobitnik je prve nagrade na međunarodnom natjecanju za mlade pijaniste u Ettlingenu (Njemačka), te treće nagrade na međunarodnom natjecanju Frederic Chopin u Moskvi. Bio je polaznik majstorskih tečajeva profesora Dalibora Cikojevića, Siavusha Gadjieva, Đorđa Stanettija, Kemala Gekića, Pavela Gililova i Klausa Kaufmanna. Dobitnik je Dekanove nagrade za 2014. godinu te Nagrade Ivo Vuljević za najboljeg mladog glazbenika u 2015. godini. Rektor Sveučilišta u Zagrebu dodijelio mu je posebno priznanje za međunarodne uspjehe u 2016. godini. Zagrebačka filharmonija dodijelila mu je nagradu Mladi glazbenik godine za 2016. godinu. Kao stipendist Međunarodne muzičke akademije u Liechtensteinu redovito sudjeluje na majstorskim tečajevima i koncertima u organizaciji te ustanove.
Najveći uspjeh ostvario je 2017. osvojivši prvu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanju Ferruccio Busoni u Bolzanu – jednom od najuglednijih pijanističkih natjecanja na svijetu. U finalu je nastupio kao solist uz Haydn orkestar i dirigenta Arva Volmera, te izvedbom 5. koncerta za klavir i orkestar Ludwiga van Beethovena osvojio naklonost stručnog ocjenjivačkog suda i publike. Koncert je izravno prenosila talijanska TV kuća RAI. Pobjeda u Bolzanu donijela mu je niz angažmana tijekom ove i sljedeće sezone, među inim gostovanja u Italiji, Njemačkoj, Kini, Južnoj Koreji i Južnoj Americi.

Sve informacije o programu i ostalim koncertima DSO-a možete na pronaći na www.dso.hr, a svoje ulaznice možete rezervirati putem maila sales@dso.hr ili na broj telefona 091 613 7314.
Kao i uvijek, naše sugrađane na ulazu očekuju brojne pogodnosti pri kupnji ulaznica.

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist