Kultura

Otvara se izložba Ante Tonćija Alača ‘Selo moje majke’

Umjetnik Ante Tonći Alač, u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, u srijedu, 1. prosinca 2021., izložit će svoje radove u prizemlju Narodne knjižnice Grad s početkom u 12 sati. Uz autora, izložbu “Selo moje majke” otvorit će prof. akademski kipar Ante Toni Brkić te slikar i restaurator Robert Kralj.

Popratni tekst o autoru napisao je prof. akad. kipar Ante Toni Brkić.
Rođen u jednom od najslikovitijih podneblja južnog Jadraga, makarskom podbiokovlju, Ante Tonći Alač svoju inspiraciju pronalazi u Staroj Podaci, mjestu rođenja svoje majke. Zbog toga i naziva ovu izložbu “Selo moje majke” koja je u cjelokupnom opusu njegovog stvaralaštva snažno duhovno povezana sa prethodnim ciklusom slika “Riba moga oca”.

Motive novog ciklusa pronalazi u višestoljetnoj povijesti koja je ispričana u napuštenim kamenim kućama, ranokršćanskim i romaničkim crkavama, fortifikacijskim objektima, srednjovjekovnom kulom, starim grobljima, ulomcima ranokršćanskih ukrasa i stećaka. Posljedično, autor stvara seriju slika akrilika na platnu, gdje se prožimaju elementi minulih vremena sa mediteranskim pejzažem, visovima Biokova, nebeskog i morskog plavetnila. U radovima dominiraju blage akrilne nijanse boja, kao da su oslikane u tehnici akvarela ili pastela.

Alačeve slike isijavaju energiju i prozračnost, eksponirajući se u oblike lirskog, emocionalnog sjedinjenja u neponovljive kolorističke cjeline.

Ovom izložbom Alač se svojim radom i stvaralaštvom svrstaje u najznačajnije umjetnike i kroničare našeg mediteranskog podneblja te ističe zahvalnost i veliku ljubav prema majci i rodnoj grudi-domovini majci.
Izložba će biti otvorena do 20. prosinca 2021.

U skladu s epidemiološkim mjerama za suzbijanje širenja zaraze bolesti COVID-19, ulazak je slobodan uz predočenje valjane covid potvrde ili drugog dokaza o preboljenju, cijepljenju ili testiranju.

Pročitajte još

DOMAGOJ PERKIĆ U 2022. nastavit ćemo raditi na stalnom postavu budućeg Arheološkog muzeja

Dulist

PREDSTAVLJENA KNJIGA O KARDINALU FRANJU ŠEPERU Komunistička vlast ga nije voljela, a bio je prvi netalijanski prefekt Svete Stolice za nauk vjere

Dulist

Na današnji dan preminuo je jedan od najistaknutijih slikara hrvatske moderne Mato Celestin Medović

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija