Kultura

Otvara se izložba Ante Tonćija Alača ‘Selo moje majke’

Umjetnik Ante Tonći Alač, u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, u srijedu, 1. prosinca 2021., izložit će svoje radove u prizemlju Narodne knjižnice Grad s početkom u 12 sati. Uz autora, izložbu “Selo moje majke” otvorit će prof. akademski kipar Ante Toni Brkić te slikar i restaurator Robert Kralj.

Popratni tekst o autoru napisao je prof. akad. kipar Ante Toni Brkić.
Rođen u jednom od najslikovitijih podneblja južnog Jadraga, makarskom podbiokovlju, Ante Tonći Alač svoju inspiraciju pronalazi u Staroj Podaci, mjestu rođenja svoje majke. Zbog toga i naziva ovu izložbu “Selo moje majke” koja je u cjelokupnom opusu njegovog stvaralaštva snažno duhovno povezana sa prethodnim ciklusom slika “Riba moga oca”.

Motive novog ciklusa pronalazi u višestoljetnoj povijesti koja je ispričana u napuštenim kamenim kućama, ranokršćanskim i romaničkim crkavama, fortifikacijskim objektima, srednjovjekovnom kulom, starim grobljima, ulomcima ranokršćanskih ukrasa i stećaka. Posljedično, autor stvara seriju slika akrilika na platnu, gdje se prožimaju elementi minulih vremena sa mediteranskim pejzažem, visovima Biokova, nebeskog i morskog plavetnila. U radovima dominiraju blage akrilne nijanse boja, kao da su oslikane u tehnici akvarela ili pastela.

Alačeve slike isijavaju energiju i prozračnost, eksponirajući se u oblike lirskog, emocionalnog sjedinjenja u neponovljive kolorističke cjeline.

Ovom izložbom Alač se svojim radom i stvaralaštvom svrstaje u najznačajnije umjetnike i kroničare našeg mediteranskog podneblja te ističe zahvalnost i veliku ljubav prema majci i rodnoj grudi-domovini majci.
Izložba će biti otvorena do 20. prosinca 2021.

U skladu s epidemiološkim mjerama za suzbijanje širenja zaraze bolesti COVID-19, ulazak je slobodan uz predočenje valjane covid potvrde ili drugog dokaza o preboljenju, cijepljenju ili testiranju.

Pročitajte još

Igre prigodnim programom obilježile 750 godina od proglašenja Dubrovačkog statuta

Dulist

[VRHUNSKI GLAZBENI SPOJ] Alena Baeva i Vadym Kholodenko večeras u Dvoru

Dulist

Uskoro ćemo uživati u desetom izdanju festivala ‘Dubrovnik u pozno ljeto’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija