Kultura

‘Osv(i)jetljavanja’ Damira Stojnića u Umjetničkoj galeriji

Stojnić

Izložba suvremenog riječkog umjetnika Damira Stojnića pod nazivom ‘Osv(i)jetljavanja’ bit će otvorena u utorak, 15. travnja u 19 sati na trećem katu Umjetničke galerije Dubrovnik.

Na ovom, do sada najopsežnijem predstavljanju Damira Stojnića u Dubrovniku predstavljene su tri serije Anarhitektura-Terrarium (1993. – 1999.), Transparencije (1997. – 2014.) i Ignisogrami (2004.-2009.).

U seriji Anarhitektura-Terrarium, koja je na neki način amblematska za ovog autora, Stojnić prikazuje životinje u krdima ili jatima, reduciranim likovnim jezikom stvarajući radove elementarne snage, koji nam u svijest prizivaju spiljske crteže i suočavaju nas s vrlo izravnom i preciznom analogijom s ljudskom prirodom.

U akvarelima i platnima iz serije Transparencije riječ je o raznim fantazmagoričkim kompozicijama u kojima obitavaju krilati ljudi, mitološke životinje i hibridna bića srodna marginalijama srednjovjekovnih rukopisa, ukratko o imaginariju simboličkog naboja preuzetom iz različitih sfera. U seriji dokumentiranih performansa Ignisogrami (2004.-2009.) , riječ je o «crtežima vatrom» koji nastaju u dva istarska kamenoloma, prema umjetnikovim riječima «atelierima vatre 1 i 2» u kojima umjetnik u kamena ognjišta u obliku čovjeka, leptira, srca itd. stavlja granje, pali vatru i potom dobija prikaze / crteže od žeravice.

Cijeli proces dokumentiran je videom i fotografijama, a krajnji produkt, tinjajući prikaz crveno-narančaste granularne strukture, oživljene i pokrenute forme srodan je Stojnićevim slikama i po magijsko – ritualnoj i likovnoj komponenti.

Odabrane serije Damira Stojnića svjedoče o polivalentnosti autora, nesvakidašnjoj kreativnosti, ali ponajviše o unutarnjoj nužnosti s kojom se već niz godina odvija njegov stvaralački put. Bez obzira na različitost medija (riječ je naime o slikama, akvarelima, lightboxovima, fotografijama, videu) riječ je o začudnim i inspirativnim likovnim formama, imaginariju kojim pulsira život i koji se intuitivno i neposredno doživljava.

 

BIOGRAFIJA

Damir Stojnić rođen je 1972. godine u Rijeci. Diplomirao je 2000. godine slikarstvo na Akademiji likovih umjetnosti u Zagrebu, a pohađao je poslijediplomski studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. Od 2005. godine zaposlen je kao docent na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Izlagao je na više od četrdeset samostalnih i na brojnim skupnim izložbama. Živi i radi u Rijeci i Istri. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a njegovi radovi nalaze se u javnim kolekcijama u Rijeci, Slavonskom Brodu i Rovinju, ali i u nekoliko privatnih kolekcija u Italiji, Njemačkoj i Austriji.

Izložba ostaje otvorena do 11. svibnja 2014. godine. Radno vrijeme: svaki dan, osim ponedjeljka, od 9 do 20 sati.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist