Zanimljivosti

Osnovci upoznali riječnu kornjaču

Osnovci upoznali riječnu kornjaču

„Upoznajte riječnu kornjaču“ – naziv je edukacije koju su djelatnice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije održale učenicima prvog razreda Osnovne škole Lapad.

Spomenuta edukacija jedna je od aktivnosti koje se provode u sklopu projekta o zaštiti riječne kornjače u suradnji s Hrvatskim herpetološkim društvom (HYLA).

Uvodni dio edukacije, koja se održala u suradnji s ravnateljicom OŠ Lapad Mirjanom Kaznačić i učiteljicom razredne nastave Gordanom Nodilo, obuhvaćala je predavanje o riječnoj kornjači prilikom kojeg su se koristili podaci dobiveni prethodnim populacijskim i mikrobološkim istraživanjima. Nakon toga, slijedila je kratka radionica na kojoj su učenici Id razreda imali priliku iskazati svoju kreativnost primjenjujući naučeno znanje o razlici između dvije vrste slatkovodnih kornjača, riječne i barske, od kojih riječna obitava samo na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Navedene vrste zaštićene su temeljem Pravilnika o strogo zaštićenim vrstama i nalaze se na Crvenom popisu ugroženih biljaka i životinja Republike Hrvatske.

Javna ustanova započela je istraživanja riječne kornjače 2012. godine u sklopu projekta „Značajni krajobraz Konavoski dvori i rijeka Ljuta“ koji se nastavlja i ove godine u suradnji s HYLA-om, a sufinancirao ga je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Pročitajte još

BESPLATNI WEBINARI Kako proširiti svoje poslovanje ili se ‘progurati’ na tržištu?

Dulist

BOLJE OD BILO KOJEG SHOWA Kreće nova sezona Kluba mladih znanstvenika

Dulist

‘LIJEPO JE KAD SE DRŽI DO TRADICIJE’ Luminacija u Čibači uoči blagdana sv. Luke

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija