Hrvatska

Osnovana Zajednica HGK za mikroelektroniku i poluvodiče na čelu sa Srđanom Kovačevićem

Osnovana Zajednica HGK za mikroelektroniku i poluvodiče na čelu sa Srđanom Kovačevićem

Hrvatska je bila među prvim potpisnicama Deklaracije o europskoj inicijativi za procesore i poluvodičke tehnologije kojom se poziva na ulaganje oko 145 milijardi eura u poticanje razvoja europskog sektora mikroelektronike i poluvodiča u sljedeće dvije do tri godine. Cilj je uspostavljanje europskih kapaciteta za dizajn čipova i smanjenje ovisnosti o uvozu, pretežito iz Azije. Stoga je u sklopu Hrvatske gospodarske komore osnovana Zajednica za mikroelektroniku i poluvodiče (ZaMiP) koja će raditi na aktivnijem uključivanju hrvatskog gospodarstva u ovu europsku inicijativu.
– Činjenica da je Hrvatska bila među prvim potpisnicama Deklaracije otvara jedinstvenu priliku za naše gospodarstvo i omogućuje nam da korištenjem raspoloživih mehanizama potaknemo razvoj strateški iznimno bitnog sektora mikroelektronike i poluvodiča, izgradimo domaće kapacitete u domeni dizajna i proizvodnje mikroelektroničkih sklopova i poluvodičkih materijala i tehnologija. To uključuje poticanje privatnog sektora na istraživanje i razvoj, komercijalizaciju, te suradnju sa europskim partnerima u razvoju naprednih tehnologija rješenja, kao i poticanje akademskih institucija na akademsku razmjenu, istraživački rad, te razvoj obrazovnih programa za stručnjake u domeni mikroelektronike i poluvodičkih materijala i tehnologija – izjavio je predsjednik Zajednice Srđan Kovačević.
Naglasio je kako je domaći sektor mikroelektronike i poluvodiča još uvijek iznimno malen te da razloge za to treba, između ostalog, tražiti i u činjenici da se radi o iznimno kompleksnom i kapitalno intenzivnom sektoru. No, ističe kako Hrvatska ima odlične preduvjete za razvoj ekosustava za dizajn mikroelektronike.
– Imamo sjajne stručnjake, a jedna hrvatska kompanija, Applied Ceramics iz Siska, isporučuje svoje proizvode gotovo svim tvornicama čipova u svijetu, i u samom je svjetskom vrhu u svojoj specijalističkoj domeni – pojasnio je Kovačević.
Deklaracija poziva na investiranje do 20 posto Europskog programa za oporavak i otpornost u digitalnu tranziciju, odnosno do 145 milijardi eura, a ta brojka jasno govori o strateškom značaju tog sektora za EU.
– Iznos ulaganja svrstava ovu inicijativu među trenutno najveće investicijske pothvate ne samo u Europi, već i u svijetu. Radi se o pravom investicijskom tsunamiju, koji bi Europu trebao pogurati na vrh svjetske industrije mikroelektronike poluvodiča u kojoj trenutno kaskamo za Azijom i SAD-om – smatra Kovačević.
U tome kontekstu, glavni ciljevi ZaMiP-a su unapređenje i rast hrvatskog sektora mikroelektronike i poluvodiča, aktivno uključivanje u planiranje nacionalnih mjera za poticanje njegovog razvoja, uključivanje domaćih predstavnika u relevantne europske inicijative i međusobno povezivanje hrvatskih gospodarskih subjekata i akademskih institucija koji djeluju u sektoru mikroelektronike i poluvodiča, kao i njihovo umrežavanje sa širim europskim ekosustavom mikroelektronike i poluvodiča.
Već ove godine planiraju realizaciju nekolicine tih zacrtanih planova, poput povezivanja ZaMiP-a sa relevantnim nadležnim tijelima na nacionalnoj razini i iniciranja uključivanja u rad EU inicijativa poput Key Digital Technologies Joint Undertaking, EuroHPC Joint Undertaking, European Processor Initiative i IPCEI on Microelectronics.
– Zajednica će raditi na tome da maksimalno iskoristimo ovu veliku prilika za hrvatsko gospodarstvo koja nam omogućuje razvoj za nas jedne nove, ali strateški iznimno bitne gospodarske grane u domeni visokih tehnologija sa visokom dodanom vrijednosti – zaključuje Kovačević.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist