Hrvatska

Odlučivanje o ulasku u Schengen do kraja godine? Plenković: ‘Mislim da je to moguće’

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković sudjeluje na summitu EU u Bruxellesu, a na marginama tog sastanka je vodio i razgovore o ulasku Hrvatske u Schengen i Eurozonu, što su dva glavna strateška cilja od kada je Hrvatska postala članicom Europske unije, piše Jutarnji list.

Plenković se prije početka summita sastao s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, a potom i s povjerenicom EU za unutarnje poslove Ylvom Johansson.

Na sastanku s Michelom Plenković je razgovarao o mjerama u borbi protiv covida-19, ulasku Hrvatske u Schengen, procesu proširenja Unije i reformi izbornog zakona u BiH.

Plenković je nakon ovog sastanka rekao da je Michel iskazao snažno razumijevanje za ulazak Hrvatske u Schengen i Eurozonu. Rekao je kako je Hrvatska ispunila sve uvjete za to što je i potvrdila Europska komisija. Članstvo u Schengenu je i za Hrvatsku i za EU ključno i zbog provedbe strategije u borbi protiv ilegalnih migracija, a Hrvatska sa preko 6000 policajaca čuva vanjske granice Europske unije.

Plenković je rekao kako misli da je moguće da još za vrijeme slovenskog predsjedanja unijom ulazak Hrvatske u Schengen bude na dnevnom redu jer je Hrvatska ispunila sve tehničke kriterije.

– Gledajući sjajne odnose koje imamo s Republikom Slovenijom bilo bi dobro da naš ulazak u Schengen bude upravo u vrijeme slovenskog predsjedanja unijom – rekao je Plenković i najavio da će nastaviti razgovarati o tome i sa svim državama članicama kako bi se dobila i politička potpora za nešto za što su ispunjeni svi potrebni kriteriji.

Plenković je rekao da su na sastanku s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom osudili prisilno prizemljenje civilnog zrakoplova u Minsk.

– Moram priznati da je nezapamćeno da se jedan let iz jedne države članice Europske unije prema drugoj državi Europske unije prisilno prizemlji i iz njega izvuče dvoje putnika – rekao je Plenković i najavio mjere Europske unije koje će biti tema i na ovom summitu.

Ovaj čin Bjelorusije se nametnuo kao jedna od ključnih tema razgovora lidera EU, a brojni su čelnici zatražili hitne sankcije protiv režima Aleksandra Lukašenka, uljučujući i zabranu letova za nacionalnog bjeloruskog avioprijevoznika te zabranu letova iznad ove države.

Pročitajte još

PREKO 70 TISUĆA PRIMJERAKA Utjecajne ruske novine imaju poseban prilog o Hrvatskoj

Dulist

Idući tjedan stiže toplinski val, Dubrovnik od ponedjeljka ‘u žutom’

Dulist

Ugostiteljima promet pao za 50 posto, traže hitne sektorske mjere

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija