Kultura

‘OPTIČKI ŠOU’ PREDRAGA PAVIĆA Pedeset ženskih hulahopki u Galeriji Otok

'OPTIČKI ŠOU' PREDRAGA PAVIĆA Pedeset ženskih hulahopki u Galeriji Otok

‘Optički šou’, interaktivna svjetlosna instalacija koja predstavlja otvoreni slučajni arhiv najlonskih čarapa, ovog petka predstavljena je i dubrovačkoj publici a autor, Predrag Pavić, prvi put u svojem radu izlaže u Dubrovniku.

‘Pavić je svoj arhiv najlonki umontirao u okviriće dijapozitiva, stvarčice koje su nekoć nekima doista bile poput fetiša, a onda ih je digitalno doba poslalo u ropotarnicu povijesti. Tekstura i dizajn djelića onoga što bi trebalo biti na ženskoj nozi, u uvećanoj projekciji postaje neprepoznatljiv ornament’ zapisano je pred samu izložbu, a autor nam ističe i zašto je ova izložba interaktivne naravi.

– Radi se o interaktivnoj svjetlosnoj instalaciji gdje je i moment u kojem posjetitelj sam ima mogućnost ‘čeprkati’ po arhivu, birati ‘uzorak’. Arhiv su najlonske čarape, a trenutno se u dijapozitivima nalaži 50 najlonki. To je inicijalna situacija, arhiv je pripremljen za 400 dijapozitiva, tako da će se tijekom vremena puniti – napominje autor, te uz osmijeh dodaje kako je prvi batch za izložbu kupljen u Calzedonia outletu.
Radi se jednom apsolutno svakodnevnom predmetu, ipak, dodat će, ‘zafrknutom motivu’.

– Radi se o pletivu, a na značenjskoj razini , kad promatrač zaista shvati kako gleda uzorak, uećano tkanje najlonki, bude se konotacije. U biti, time se igram, aupravo to se drži po strani na samoj izložbi. Cijela situacija je takva da zapravo taj objekt – dijapozitiv – koji projicira sliku je napravljen za dodirivanje, a kabinet je napravljen kao neki fetiš ‘objektić’, tako je složen i u principu je zabavno dirati dijapozitive – zaključuje autor. Izložbu svakako vrijedi posjetiti, a to možete učiniti do 27. studenog radnim danima od 14 do 19 sati, e u drugim terminima po dogovoru.

Predrag Pavić rođen je 1982. g. u Zagrebu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti pri Nastavničkom odsjeku. Kao CEEPUS-ov stipendist stručno se usavršavao u Budimpešti na Moholy-Nagy University of Art and Design na odjelu Vizualnih komunikacija. Također, boravio je na umjetničkoj rezidenciji u Dusseldorfu, te je dobitnik stipendije Residency Unlimited u New York. Izlagao je na 16 samostalnih i preko 50 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Nagrađivan je za svoj rad Velikom nagradom X. Trijenala kiparstva, Velikom nagradom Emanuel Vidović na 38. Splitskom salonu, nagradom HS AICA na XII. Trijenalu kiparstva, Nagradom Radoslav Putar te Nagradom EX AEQUO na 27. Slavonskom bijenalu. Radi kao docent na kiparskom odsjeku Akademiji likovnih umjetnosti. Član je HDLU i Deminutiv. Živi u Zagrebu.

Program ARL u 2021. omogućuju: Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Dubrovnik.
Rad i djelovanje ARL u 2021. podržavaju  Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Napomena:
Prostor Galerije Otok je organiziran u skladu s općim higijenskim mjerama i mjerama fizičkog distanciranja po preporukama HZJZ, posjetiteljima je obvezno nošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru. Zbog ograničenog brojaposjetitelja molimo vas da dolazite u manjim grupama i/ili s ljudima s kojima ste u svakodnevnom kontaktu.

MNJB /ZP

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

(FOTO) KOLARINI PREMJERNO IZVELI ‘MATRIMONIJO’ Pun teatar, publika oduševljena!

Dulist