Kultura

‘MOJE KONAVLE’ Otvorena izložba vrijednih fotografija koje je prikupila Katica Radić, otkriven i fotografski opus Vuka Klaića – Krtice

'MOJE KONAVLE' Otvorena izložba vrijednih fotografija koje je prikupila Katica Radić, otkriven i fotografski opus Vuka Klaića – Krtice

Izložba Dubrovačkih muzeja ‘Moje Konavle – Stare fotografije iz privatnih zbirki – Prikupila Katica Radić’ autorica Liljane Kovačić i Barbare Margaretić otvorena je ovog četvrtka navečer u žitnici ‘Rupe’. Na izložbi je prikazano preko 200 fotografija iz privatnih obiteljskih albuma iz Konavala, nastalih uglavnom od kasnoga 19. stoljeća do šezdesetih godina 20. stoljeća, a koje je po završetku Domovinskog rata prikupila gospođa Katica Radić. Najstarije i najvrjednije, osim onih atelijerskih, autorsko su djelo fotografa amatera Vuka Klaića – Krtice iz Popovića, čiji su djelomice dostupan fotografski opus Dubrovački muzeji ovog četvrtka prvi put predstavljene javnosti.

Kako su o izložbi za DuList istaknule autorice izložbe – arheologinja i povjesničarka umjetnosti Ljiljana Kovačić i etnologinja Barbara Margaretić, kustosice Dubrovačkih muzeja, riječ je o ‘stvarnim ljudima, ljudima koji su činili povijest’. Najveća vrijednost ove izložbe, naglasile su, leži upravo u ‘volji, želji i nesebičnoj motivaciji jedne osobe – čuvene liječnice, jedne od prvih, Katice Radić i njenoj želji da privatne zbirke skupi, posloži, umnoži i na taj način konavosku svakodnevicu očuva unutar jednog medija’.

Autorice izložbe podcrtale su kako je obiteljska kuća Radić u potpunosti izgorjela u Domovinskom ratu te kako izložba počinje upravo tim trenutkom koji je ključan za zbirku preslika koje je vrijedno skupljala nakon samog rata.

-Oduvijek, od malih nogu, pokazivala je interes za stare fotografije, moglo bi se reći kako su one bile Katičina strast. Osim njih, prikuplja i dan danas konavoske riječi, brižljivo notira, a ja prepisujem – rekla nam je gospođa Ljiljana – radi se o osobi širokih interesa, zaljubljenici u svoj kraj. Obitelj Radić se nikada nije dijelila pa se omiljena konavoska liječnica odgajala i rasla u okruženju koje je generacijama baštinilo tradicijsko bogatstvo. To ju je motiviralo za istra­živanje i proučavanje.

Brižljivo je čuvala priče iz djetinjstva, spremala ih u memoriju, jednostavno – otimala zaboravu. To i dan danas čini, te su naše sugovornice složne: ‘Gospođa Katica jedna je vrsta fantasta!’.

Inače, odabrane fotografije podijeljene su prema sadržaju i temama na obiteljske fotografije, tradicijski način odijevanja, običaje iz godišnjeg i životnog ciklusa, naobrazbu, društveni život, prometnu infrastrukturu, politička zbivanja te tradicijsku ruralnu arhitekturu. Osim fotografija, na izložbi je predstavljen i manji broj predmeta iz fundusa dubrovačkog Etnografskog, Pomorskog i Kulturno-povijesnog muzeja te predmeti iz ostavštine prvoga konavoskoga fotoamatera Vuka Klaića – Krtice iz Popovića koje čuvaju njegovi nasljednici obitelj Iva Klaića – Vlaškova.

Likovni postav također potpisuju autorice izložbe kustosice Liljana Kovačić i Barbara Margaretić, a za sve posjetitelje ostaje otvorena do 28. veljače 2022.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist