Politika

OPĆINSKO VIJEĆE Lasić: ‘Borit ćemo se protiv Zakona koji je poguban za Konavle’

OPĆINSKO VIJEĆE Lasić: 'Borit ćemo se protiv Zakona koji je poguban za Konavle'

Na 10. Sjednici Općinskog vijeća Općine Konavle usvojen proračun za 2019. godinu u iznosu od 138,5 milijuna kuna s projekcijama za 2020. i 2021. godinu od 106,1 milijuna odnosno 102 milijuna kuna.

Pročelnica Službe proračunskog nadzora i unutarnje kontrole Marija Milković istaknula je kako je iznos proračuna za 2019. godinu visok jer uključuje sve projekte koje Općina želi provesti i za koje traži financiranje iz fondova EU poput reciklažnog dvorišta, dogradnje vrtića na Grudi i brojni drugi.

Načelnik Lasić istaknuo je među ostalim kako Općina Konavle ima najveći socijalni standard u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

-Moramo ovo održati, neće biti lako, ali moramo – rekao je načelnik.

Među ostalim točkama usvojen je i Prijedlog Programa demografskih mjera i socijalno zdravstvenih potreba u 2019. te Prijedlog Programa javnih potreba u kulturi i sportu. Usvojeno je i Izvješće o radu načelnika za prvo polugodište 2018. kao i Prijedlog Odluke o donošenju ciljanih izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Konavle.

U sklopu programa demografskih mjera vijećnici su usvojili potpore fizičkim osobama u svrhu stambenog zbrinjavanja u iznosu od deset odnosno 20 tisuća kuna ovisno o mjestu u Konavlima u kojem će se stambeni prostor ostvariti.

Izvješće o radu jednoglasno usvojeno

Obrazlagajući svoje izvješće o radu načelnik Lasić je među ostalim istaknuo napore ka otvaranju butiga u Dubravci i Pridvorju, useljenje u novu zgradu Općine, radovi na vodnoj infrastrukturi na Grudi, Moluntu, otvaranje knjižnice u Cavtatu i brojne druge projekte. Načelnik je istaknuo i promjenu politike Općine Konavle u uvođenju reda u korištenje javnih površina, što su među ostalim pohvalili i Ivo Car iz redova DDS-a i Srđan Meštrović iz NL Konavle.

Izvješće je jednoglasno usvojeno.

‘Poguban zakon’

U sklopu vijećničkih pitanja Juraj Magud istaknuo je kako u javnu raspravu u prosincu ide Zakon o vodnim uslugama koji će biti poguban za Konavle.

-U zakonu stoji kako će se u svrhu racionalizacije izvršiti okrupnjivanje tvrtki koje vrše vodoopskrbu među jedinicama lokalne samouprave, a ako JLS to ne naprave to će Vlada sama napraviti. Držim da takav zakon za nas nikako ne bi bio dobar, odnosno da naše vodne usluge potpadnu pod Vodovod Dubrovnik. Ovaj nacrt prijedloga Zakona predvidio je područja od najmanje dva milijuna kubika, a to za nas znači jedno vodoopskrbno područje odavde do Stona. Načelniče što namjeravate poduzeti po ovom pitanju kako bi zadržali upravljanje javnom odvodnjom i ostalih vodnih usluga – rekao je Magud.

Načelnik Lasić odgovorio je kako je to pitanje od krucijalnog značaja za sve Konavljane te kako ovakav zakon kažnjava sve Konavljane.

-Mi smo izgradili 200 kilometara vodovoda, a sada se radi i Molunat, Gruda itd. Uložili smo vlastitih sredstava 100 milijuna kuna. Vi ste svi svjesni što nama znači Vodovod, nemam ništa protiv dubrovačkog Vodovoda, ali to je za nas katastrofa. Mi bi imali smo 12 posto upravljačkih prava u toj novoj ustanovi, po kriteriju broja stanovnika jer je to jedini kriterij koji taj prijedlog zakona prepoznaje. Ne znam bi li mi bili podružnica ili ne, ali mi smo napravili i uložili i sad bi to trebali dati nekome drugome?! Borit ćemo se svim dopustivim sredstvima protiv tog nacrta prijedloga zakona. Mi imamo samo 20 posto gubitaka na cijelom vodovodu, a to je među najmanjim gubicima u Hrvatskoj. Mi smo ovim zakonom kažnjeni, a sigurno nećemo dragovoljno stupiti u takvu javnu ustanovu. Bilo je puno nepravde i iza rata kod dodjele vlasništva u Zračnoj luci i trebali smo imati puno više od postojećih 15 posto. Pa je li normalno da Vitaljanin ide u Dubrovnik tražiti priključak?! Ističem kako smo sada u dobrim odnosima s Gradom Dubrovnikom, svi znate kakav je odnos bio prije četiri ili pet godina – rekao je načelnik Lasić.

Vijećnička pitanja

Ljubica Brailo pitala je hoće li Općina dati božićnice umirovljenicima, a upitala je čime će se sljedeće godine baviti UO Općine koji se bavi fondovima EU.

Načelnik Lasić je odgovorio kako će Općina i ove godine pomoći Konavljanima koji su lošijeg imovinskog stanja. Na drugo pitanje vijećnica će po vlastitom traženju dobiti pisani odgovor.

Vlaho Mujo pitao je što je s rasvjetom u Lovornoj, a zanimalo ga je i što će se napraviti po pitanju valorizacije rimskog vodovoda kroz Konavle.

Načelnik Lasić je odgovorio kako će se s HBOR-om će se ići u kreditnu liniju od dva milijuna kuna kako bi se ugradila LED rasvjeta kroz cijele Konavle, a time će se obuhvatiti i Lovorno.

Ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonija Rusković Radonić rekla je kako bi se antički vodovod kroz Konavle trebao u cijelosti zaštititi što je u stvarnosti vrlo teško ili nemoguće, a istaknula je kako se može i mora raditi na podizanju svijesti Konavljana o vodovodu.

Ivo Car pitao je tko je sadašnji vlasnik stare škole na Grudi te može li onakvo ruševno stanje trajati unedogled.

Načelnik Lasić rekao je kako je to vlasništvo Excelsa nekretnina te kako će tražiti od njih da se takvo stanje popravi.

-Nedavno sam imao sastanak s Davorom Lukšićem iz grupacije Jadranski luksuzni hoteli. Razgovarali smo i o stanju Sustjepana i ostalih nekretnina koje su sporne u Cavtatu. Oni su htjeli brzu zamjenu, a mi na to ne možemo pristati – rekao je načelnik.

Srđan Meštrović pitao je zašto kasne radovi na ulazu u Cavtat, a pitao je zašto se bolje ne uredi pješačka staza od Čilipa do Cavtata.

Načelnik Lasić je odgovorio kako bi ulaz u Cavtat trebao biti gotov do 1. siječnja. Istaknuo je kako će pitanje pješačke staze iskomunicirati s Turističkom zajednicom.

Luko Šubašić prenio je probleme lovaca čije pse napadaju veliki psi koji čuvaju stoku u Konavoskom polju, a istaknuo je kako na predjelu Paljeg brda motoristi iz Dubrovnika utrkivanjem uništavaju puteve i smetaju lovce.

Vijećniku je odgovoreno kako će komunalni redari poduzeti po oba pitanja sve što mogu, a podrobniji odgovor stići će pismeno.

Paula Janović pitala je što je s kićenjem Cavtata i drugih mjesta u Konavlima za Božić, te može li Općina povući sredstva iz fondova EU za dvosmjenski rad vrtića.

Načelnik je odgovorio kako će biti nešto veći šator u Cavtatu i sadržaji u Čilipima i na Grudi.

-Neće biti neke velike svjetlosti. Nećemo se natjecati s Dubrovnikom, trebamo se družiti i pružiti jedni drugima ruku. Umrežili smo se s udrugom Mame iz Cavtata bit će jedan primjeren program svakako – rekao je načelnik Lasić.

Ravnateljica vrtića Jadranka Trojanović istaknula je kako se potpisivanje ugovora kojim se osiguravaju sredstva do kraja 12. mjeseca.

Pročitajte još

[FOTOGALERIJA] MATO FRANKOVIĆ HDZ je u Dubrovniku apsolutni pobjednik!

Dulist

U Petilovrijence tek pomalo pristižu članovi HDZ-a

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ (SDP) Idu nam na ruku rezultati izlaznih anketa. HDZ je u problemu

Dulist.hr