Politika

‘AFERA OKRAJAK’ Barač podigao kaznenu prijavu protiv Frankovića, Tokić, Potrebice i Primorje gradnje

'AFERA OKRAJAK' Barač podigao kaznenu prijavu protiv Frankovića, Tokić, Potrebice i Primorje gradnje
dav

Predsjednik dubrovačkog SDP-a Jadran Barač podigao je kaznenu prijavu USKOK-u protiv gradonačelnika Mata Frankovića, zamjenice gradonačelnika Orlande Tokić, predsjednika Gradskog vijeća Marka Potrebice te Primorje gradnje d.o.o. zbog ‘afere okrajak’.

Izjavio je to danas na koferenciji za medije članova oporbe na kojoj su se očitovali o rješenju Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je na posljednjoj sjednici donijelo odluku kako zamjenica Orlanda Tokić nije u sukobu interesa zbog njezinog poslovnog odnosa s društvom Primorje gradnja, kojem je Grad Dubrovnik imao namjeru prodati spornu građevinsku parcelu na Medarevu. Barač je prijavu podnio osobno, a ostali oporbeni vijećnici u tome ga nisu podržali jer, kako je sam istaknuo, smatraju da se s cijelom situacijom treba ići postepeno.

Naime, kako stoji u prijavi, Barač ju je podnio USKOK-ovu uredu u Zagrebu jer sumnja kako se prijava podnesena u Dubrovniku ne bi adekvatno obradila. Navodeći kronologiju ‘afere okrajak’, Barač u prijavi ističe kako su ‘gradonačelnik Franković i zamjenica Tokić poduzeli niz koraka kojim su htjeli pribaviti materijanu korist Primorje gradnji’. Također, navodi se u prijavi, kako ‘neformalni izvori upućuju da je Marko Potrebica, predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika i još nekoliko osoba bliskih vladajućoj strukturi već uplatili akontacije za gradnju stanova na opisanoj lokaciji društvu Primorje gradnja te da se komunikacija vezana za kupnju  stanova na označenoj lokaciji  obavljala preko Ureda zamjenice gradonačelnika Orlande Tokić koja kao zamjenica gradonačelnika volontira, a još uvijek radi u svom arhitektonskom  uredu.’

Oporbeni vijećnici, redom SDP-ovi Jadran Barač i Tatjana Šimac Bonačić, HSS-ov Vido Bogdanović, MOST-ov Maro Kristić, ispred KLGB Srđ je grad Ljubo Nikolić te u ime HNS-a nezavisna vijećnica Matija Čale Mratović istaknuli su kako dubrovačkoj javnosti nije poznat sadržaj gradonačelnikova dopisa Povjerenstvu niti dokumenti koji su dostavljeni u svrhu donošenja mišljenja te su stoga zatražili da se javno objavi sva korespodencija između Grada i Povjerenstva.

-Mišljenje Povjerenstva za sukob interesa predstava je za javnost. Ako imamo zahtjev za otkup i zamjenu nekretnina u vlasništvu Grada Dubrovnika 18. kolovoza 2017., a onda idejni projekt zgrade koja se nalazi na istim parcelama koje su predmet otkupa isto u kolovozu. Ovo je kao u slikovnici nacrtano da je riječ o sukobu interesa. Tu nema više priče. Oporbeni vijećnici usuglasili su se oko ovog pitanja. Franković je prvi i glavni odgovorni te je svojim aktom odlučio da privatna osoba dođe do mogućnosti otkupa parcele u namjeni općeg dobra koje se sada koristi kao parking. To već smatram činom zloupotrebe ovlasti – rekao je Jadran Barač.

-Ovo je država u kojoj su ovakve situacije omogućene na svim razinama. Bilo je pitanje vremena kada će izbijati vani. Uzalud su bile nade da s novim ljudima dolaze nova vremena. Očito je da se po pitanju HDZ-a radi o klijentelističkoj organizaciji koja djeluje isključivo za ostvarenje osobnih i skupnih interesa – istaknuo je vijećnik  HSS-a Vido Bogdanović.

-Očekivali smo da će nas izvijestiti o svim činjenicama vezanim za ovaj slučaj. Ukoliko se to ne dogodi inzistirat ćemo na osnivanju Povjerenstva Gradskog vijeća koje će to napraviti. Svaki drugi akt gradonačelnika i gradske uprave kojim ne pokazuje aktivno rješavanje ovog problema praktički je skrivanje stvari od očiju javnosti, a mi kao savjesni gradski vijećnici ne možemo na to pristati. Uzrok svih ovih problema je i aktualan Urbanistički plan Grada Dubrovnika koji služi kao platforma za razna pogodovanja – naglasio je vijećnik KLGB Srđ je Grad Ljubo Nikolić.

Vijećnici dubrovačkog HNS-a nisu se danas pojavili na konferenciji, već je u njihovo ime došla nezavisna vijećnica, nekadašnja HNS-ovka Matija Čale Mratović te je istaknula kako su imali opravdane i objektivne razloge za nedolazak.

-Ovo što se događa nema veze s ovom državom niti praksom demokratskih država. Smatram da bi svatko, počevši od nas vijećnika, trebao ustrajati na postavljanju pitanja do kraja da javnost zna je li zamjenica ili nije u sukobu interesa i da svatko odgovara za ono što je napravio – istaknula je Čale Mratović.

Pročitajte još

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist