Aktualno

Opća bolnica Dubrovnik stručnjacima poklonila edukaciju iz likovne terapije

Opća bolnica Dubrovnik i Poliklinika za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih OBD organizirali su stručnu edukaciju iz područja Art terapije za djecu s teškoćama u razvoju. Educirani su stručnjaci iz Poliklinike, ali i iz svih stručnih službi odgojno-obrazovnih ustanova s područja grada Dubrovnika.

Kako je istaknuo ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik doc.prim.dr.sc. Marijo Bekić u Dubrovniku je prvi put organizirana slična edukacija, a prof. Ivana Ježić prva je stručna osoba iz područja art terapije koja je svoja znanja podijelila u Dubrovniku na stručnim edukacijama i radionicama s ciljem rada s djecom s teškoćama u razvoju.

– Prvi put je ovakav tečaj organiziran u našem gradu, a domaćini su bili Opća bolnica Dubrovnik i Poliklinika za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih budući da smo procijenili da je takav rad itekako primjenjiv kod djece s teškoćama. Odlučili smo sve osobe koje su zaposlene u radu s djecom počastiti s jednom takvom edukacijom. Zvali smo sve stručnjake koji rade u školama i vrtićima, kao i sve stručne osobe koje rade s djecom s teškoćama. Bolnica je socijalno osjetljiva ustanova i dio smo lokalne zajednice, pa želimo omasoviti znanja i pomoći što većem broju stručnjaka da pomognu djeci s teškoćama. – izjavio je doc.prim.dr.sc. Marijo Bekić.

Art terapija umjetnički je oblik koji se primjenjuje u mnogim područjimia odgoja i obrazovanja. Prof. likovne terapije Ivana Ježić naglašava kako likovna terapija omogućuje kompletan pristup djetetu.

– Likovna terapija pomaže razvoj motorike, koordinaciju između oka i ruke, koncentraciju, razvoj raznih oblika komunikacije, pomaže verbalnu, ali prvenstveno se bazira na neverbalnoj komunikaciji. Ima veliku ulogu u odgoju i obrazovanju djece koja imaju smanjene kognitivne i verbalne sposobnosti, a omogućuje i kreativnost i pravi stvaralački dječji umjetnički doživljaj i izražaj. To je primjenjivo i za djecu u redovnom sustavu odgoja i obrazovanja, ali je neophodno za rad s djecom s teškoćama, u posebnim ustanovama odgoja i obazovanja ili u inkluzivnoj edukaciji. Primjenjuje se i u posebnim oblicima obrazovanja za vrijeme boravka u bolnici, posebno u radu sa zlostavljanom i zanemarenom djecom ili djecom s kroničnim bolestima, u terminalnim fazama bolesti…

Voditelj Poliklinike za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih Opće bolnice Dubrovnik Davor Grilec, dr.med., specijalist psihijatrije, subspecijalist socijalne psihijatrije ističe kako Poliklinika u radu s pacijentima prati standarde koji su prisutni u razvijenim državama svijeta.

– Tako je i ART terapija, odnosno likovna terapija prisutna kao jedna od terapija koja pomaže u radu s bolesnicima, a u ovom slučaju s našim malim pacijentima kojima takav vid terapije može pomoći. Ova edukacija napravljena pod pokroviteljstvom Opće bolnice Dubrovnik i namijenjena je našim djelatnicima u Poliklinici, ali je cilj bio povezati sve one koji se bave radom s djecom da steknu neke nove terapijske vještine kako bi ih mogli primijeniti u terapijskom radu da ne zaostaju za svjetskim standardima.

Dr. Davor Grilec dodao je kako je nedavno u Poliklinici za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih OBD boravio i zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić koji je Polikliniku istaknuo kao primjer dobre prakse u zdravstvenom sustavu, posebno u općim bolnicama, pa se ovakvim edukacijama Opća bolnica Dubrovnik želi dodatno približiti sustavima odgoja i obrazovanja i pridonijeti poboljšanju davanja usluga djeci s teškoćama.

Pročitajte još

KOMPLEKS U KUPARIMA Nardelli: ‘Uskoro će se uputiti prijedlog prema Vladi o definiranju rokova’

Dulist

SUKOB INTERESA Evo zbog čega direktorica Sanitata Klaudija Barčot mora platiti kaznu od 4 tisuće kuna

Dulist

Udruga Rina Mašera poziva na humanitarni koncert Stijepa Gleđa Markosa

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija