Zanimljivosti

Oni su najbolji mladi tehničari iz naše županije!

Županijsko natjecanje mladih tehničara održalo se prošlog petka, a na njega se plasiralo 18 učenika. Riječ je o 63. takvom natjecanju na kojem je sudjelovao mali broj učenika jer dio škola radi pandemije COVID-19 i mjera u školama nije uspio odraditi pripreme za natjecanje, pa nisu organiziralu školsku razinu natjecanja. Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića u Metkoviću ove godine je ugostila 18 učenika od petog do osmog razreda iz četiri županijske osnovne škole – OŠ don Mihovila Pavlinovića Metković, OŠ Orebić, OŠ Stjepana Radića Metković i OŠ Župa Dubrovačka). Ove godine su se učenice i učenici natjecali u 5 područja unutar P i H kategorija: maketarstvo i modelarstvo, graditeljstvo, robotika, fotografija i modelarstvo uporabom tehničkih tvorevina. Natjecanje mladih tehničara jedno je od zahtjevnijih natjecanja učenika osnovnih škola. Natjecanje je podijeljeno u tri dijela: pisana provjera znanja, izrada tehničke tvorevine prema zadanoj dokumentaciji i predstavljanja tehničke tvorevine pred povjerenstvom. Također, učenici sa sobom donose i svoj alat, fotoaparate, robote, senzore i slično ovisno u kojoj kategoriji se natječu. Sudjelovanjem u natjecanju mladih tehničara učenici stječu iskustvo iz područja tehničke kulture, te se tako usmjeravaju u STEM području. H-kategorija obuhvaća redovni osnovnoškolski program tehničke kulture i programu nastave kroz klubove mladih tehničara, izvannastavni program u školi te izvanškolski program tehničke kulture.

U H kategoriji po područjima najbolji su bili sljedeći učenici:
Maketarstvo i modelarstvo (5. razred) – Lara Volarević iz OŠ don Mihovila Pavlinovića Metković (mentor Vedran Nižić)
Graditeljstvo (6. razred) – Reina Bebić iz OŠ don Mihovila Pavlinovića Metković (mentorica Jelica Lazarević)
Robotika (od 5. do 8. razreda) – Orsat Kralj iz OŠ Župa Dubrovačka (mentor Josip Misir)

P-kategorija obuhvaća izvannastavni i izvanškolski program u posebnim područjima tehničke kulture za podmladak škola, udruga, centara ili ustanova tehničke kulture.
U P kategoriji po područjima najbolji su bili sljedeći učenici:
Fotografija (od 5. do 8. razreda) – Paula Dominiković iz OŠ don Mihovila Pavlinovića Metković (mentorica Jelica Lazarević)
Modelarstvo uporabnih tvorevina (od 5. do 8. razreda) – Katja Jerković IZ OŠ Stjepana Radića Metković (mentorica Marina Nikolić)

Državna razina mladih tehničara planira se održati od 5. do 8. svibnja 2021., a na njoj bi trebali nastupiti i najbolji mladi tehničari iz naše županije.

 

Pročitajte još

BESPLATNI WEBINARI Kako proširiti svoje poslovanje ili se ‘progurati’ na tržištu?

Dulist

BOLJE OD BILO KOJEG SHOWA Kreće nova sezona Kluba mladih znanstvenika

Dulist

‘LIJEPO JE KAD SE DRŽI DO TRADICIJE’ Luminacija u Čibači uoči blagdana sv. Luke

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija