Zanimljivosti

Oni su najbolji mladi tehničari iz naše županije!

Županijsko natjecanje mladih tehničara održalo se prošlog petka, a na njega se plasiralo 18 učenika. Riječ je o 63. takvom natjecanju na kojem je sudjelovao mali broj učenika jer dio škola radi pandemije COVID-19 i mjera u školama nije uspio odraditi pripreme za natjecanje, pa nisu organiziralu školsku razinu natjecanja. Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića u Metkoviću ove godine je ugostila 18 učenika od petog do osmog razreda iz četiri županijske osnovne škole – OŠ don Mihovila Pavlinovića Metković, OŠ Orebić, OŠ Stjepana Radića Metković i OŠ Župa Dubrovačka). Ove godine su se učenice i učenici natjecali u 5 područja unutar P i H kategorija: maketarstvo i modelarstvo, graditeljstvo, robotika, fotografija i modelarstvo uporabom tehničkih tvorevina. Natjecanje mladih tehničara jedno je od zahtjevnijih natjecanja učenika osnovnih škola. Natjecanje je podijeljeno u tri dijela: pisana provjera znanja, izrada tehničke tvorevine prema zadanoj dokumentaciji i predstavljanja tehničke tvorevine pred povjerenstvom. Također, učenici sa sobom donose i svoj alat, fotoaparate, robote, senzore i slično ovisno u kojoj kategoriji se natječu. Sudjelovanjem u natjecanju mladih tehničara učenici stječu iskustvo iz područja tehničke kulture, te se tako usmjeravaju u STEM području. H-kategorija obuhvaća redovni osnovnoškolski program tehničke kulture i programu nastave kroz klubove mladih tehničara, izvannastavni program u školi te izvanškolski program tehničke kulture.

U H kategoriji po područjima najbolji su bili sljedeći učenici:
Maketarstvo i modelarstvo (5. razred) – Lara Volarević iz OŠ don Mihovila Pavlinovića Metković (mentor Vedran Nižić)
Graditeljstvo (6. razred) – Reina Bebić iz OŠ don Mihovila Pavlinovića Metković (mentorica Jelica Lazarević)
Robotika (od 5. do 8. razreda) – Orsat Kralj iz OŠ Župa Dubrovačka (mentor Josip Misir)

P-kategorija obuhvaća izvannastavni i izvanškolski program u posebnim područjima tehničke kulture za podmladak škola, udruga, centara ili ustanova tehničke kulture.
U P kategoriji po područjima najbolji su bili sljedeći učenici:
Fotografija (od 5. do 8. razreda) – Paula Dominiković iz OŠ don Mihovila Pavlinovića Metković (mentorica Jelica Lazarević)
Modelarstvo uporabnih tvorevina (od 5. do 8. razreda) – Katja Jerković IZ OŠ Stjepana Radića Metković (mentorica Marina Nikolić)

Državna razina mladih tehničara planira se održati od 5. do 8. svibnja 2021., a na njoj bi trebali nastupiti i najbolji mladi tehničari iz naše županije.

 

Pročitajte još

[VIDEO] Evo kako je izgledao vatromet s mora!

Dulist

VIDEO Ovako se slavi povezivanje Lijepe naše!

Dulist

Prošećite kroz povijest Gruža s Ivanom Lujom

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija