Aktualno

Odvjetnik HEP proizvodnje: ‘Situacija u hidroelektrani je zadovoljavajuća. I dalje smatramo da nema kaznene odgovornosti’

Odvjetnik HEP proizvodnje: 'Situacija u hidroelektrani je zadovoljavajuća. I dalje smatramo da nema kaznene odgovornosti'

Nakon suđenja za tragediju u hidroelektrani Dubrovnik u Platu, nekolicina odvjetnika dala je izjavu za medije.

Nakon spominjanja novinarke o propustima u hidroelektrani, a što se moglo čuti od svjedoka, odvjetnik Tomislav Matić, pravni zastupnik HEP proizvodnje rekao je da je trenutna situacija u HE Dubrovnik ‘sasvim zadovoljavajuća zato jer hidroelektrana ima dozvolu’.

-Vaši dojmovi o propustima, ja ih ne bih tako predstavio. Jer svaka organizacija ima pogreške, svaka organizacija ima radnike koji su sposobniji i manje sposobniji – kazao je. Dodao je i kako HE ima privremenu dozvolu MUP-a za rad. Komentare o iskazu svjedoka će dati nakon završetka postupka.

-Što se tiče kaznene odgovornosti, i dalje smatramo da ne postoji – dodao je Matić.

Odvjetnik Hrvoje Tokić, koji zastupa obitelji i oštećenike kazao je da nitko od svjedoka koji su danas prisustvovali suđenju, nije dobio odštetu.

-S moje strane, za moje oštećenike su zatražene odštete, ali nitko od mojih oštećenika ih nije dobio. Dapače, oni su odbili isplatiti njihove ponude koje su bile simbolične. Radi se o par tisuća kuna – rekao je istaknuvši kako su njegovi oštećenici bili hospitalizirani nekoliko dana nakon tragedije.

-Značajno vrijeme nakon svega toga su osjećali posljedice svega toga. Vidjeli ste, nitko od mojih branjenika se nije vratio na to radno mjesto. Fizički i pishički ne mogu podnijeti to – dodao je.

Odvjetnik jednog od okrivljenika Čedo Prodanović istaknuo je da su u odnosu na njegovog branjenika, bitni dokumenti ingerencije ovlasti. ‘Tu svjedoci nisu bitni uopće’, kazao je.

-Stvari su tek u začetku, meni je teško procijeniti kako će to ići. Sudac, očito pod dojmom tragičnih posljedica, će ići malo šire u utvrđivanje činjenica. Na kraju krajeva, to nije loše – rekao je. Je li bilo pritisaka prema njegovom klijentu od poslodavca HEP-a?, bilo je novinarsko pitanje.

-O tome ćete čuti na raspravi. Sada ne želim dogovoriti – naglasio je. Također, pitanje i imaju li svu dokumentaciju koja se tiče branjenikove odgovornosti, Prodanović je rekao da se nada da su, nakon određenih poteškoća, pribavili svu dokumentaciju.

Odvjetnica Doris Košta, opunomoćenica obitelji stradalih radnika, na pitanje: ‘Možemo li vjerovati da su sada uvjeti za rad sigurni u hidroelektrani’, istaknula je: ‘Apsolutno ne’.

-Čuli ste da i dan danas radi agregat koji 2024. godine očekuje potpunu revitalizaciju. I zasigurno su otvorena vrata, kao što jesu. Ja sam prije pola godina poslala inspekciju rada. Oni su me obavijestili da je sve perfektno. Sumnjam. Nisam ništa novo poduzimala, ali nakon ovih iskaza, iskoristit ću da ih upozorim jesu li to propustili ili se to omaklo – dodala je. Nastavak suđenja je u travnju.

-Moramo se nadati da će svi optuženici i svjedoci biti zdravi i da će doći na ročište – rekla je. Inače, danas je kao jedan od svjedoka izostao – projektant.

-Tako je. Za njega smo imali jako puno pitanja. Nema ga. Navodno je bolestan, u bolnici. Imamo razumijevanja – kazala je. Istaknula je da po pitanju nastavka suđenja, imaju već sada ‘jedno zrelo stanje’.

-Neću ulaziti u prava obrane i način obrane klijenata. Vidljivo je da će neki imati ‘štofa’ da se brane, da nisu znali niti mogli znati da se neke stvari događaju. Toga smo svjesni. Međutim, sada smo svjesni i nemamo se čega plašiti. To znači da sigurnosni uvjeti apsolutno nisu postojali. Postoji sve to na papiru! Postavila sam pitanje jesu li oni bili upoznati s izvanrednim uvjetima, a to je da se vrše neki radovi unutar hidroelektrane – nisu. Morali su biti i sigurno do ovoga ne bi došlo. Imamo da ta sigurnosna soba nije funkcionirala – rekla je.

-Jedino što imamo još jest saslušati vještake. Nekih većih saznanja glede svjedoka, neće biti. Neće biti iznenađenja – istaknula je. Na pitanje kako komentira činjenicu da je na optuženičkoj klupi izvođač radova koji je radio po projektu i kojeg nije smio mijenjati, a nisu ljudi koji bi po svim iskazima trebali biti.

-Kao opunomoćenici oštećenika smo u nekoliko navrata tražili i usmjeravali prethodni postupak. Do toga nije došlo. Međutim državni odvjetnik ovdje nema zastare, barem za sada. Ako on dođe do spoznaje za još neke osobe koje su počinile kazneno djelo, on mora provesti prethodni postupak i može protiv njih podignuti optužnicu. Ništa čudno, možda bi bilo cjelovitije da su sastavni dio ove grupe – naglasila je.

Pročitajte još

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo