Županija

Održive eko prakse u poljoprivredi za borbu protiv klimatskih promjena

Održive eko prakse u poljoprivredi za borbu protiv klimatskih promjena

U Riminiju u Italiji održana je završna konferencija projekta Green economy and CO2. Riječ je o projektu koji se pridružuje međunarodnoj borbi protiv klimatskih promjena primjenom održivih eko prihvatljivih praksi u poljoprivredi.

Realizacijom projektnih aktivnosti projektni partneri su pokušali povećati prilagodljivost na klimatske promjene na način da se kroz multilateralni pristup uspostavi regionalni sustav za monitoring, prikupe podaci o otpornosti, emisijama i apsorpciji stakleničkih plinova.

Inovativna ideja projekta GECO2 je bila stvaranje na prekograničnoj razini, dobrovoljnog ugljičnog tržišta, sposobnog da okolišne mjere budu održive i u ekonomskog pogledu. Kao takvo, dobrovoljno tržište ugljika za sada je jedinstveno u svijetu, čiji razvoj podjednako potiču Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske.

Na završnoj konferenciji obrazloženi su projektni rezultati po svim partnerskim regijama, te su dogovorene završne aktivnosti realizacije projekta. Ispred Dubrovačko-neretvanske županije na konferenciji su sudjelovali voditelj projekta Čedo Vučković i članica projektnog tima Marijana Marlais, koji su predstavili Pilot aktivnost u županiji.

Podsjetimo, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji za Pilot područje odabrana je dolina Neretve, odnosno 24 poljoprivrednika koji su se dobrovoljno uključili u realizaciju projekta. Tijekom trajanja Pilot aktivnosti provodila su se istraživanja sekvestracije ugljika u tlo na ukupno 39 hektara poljoprivrednog zemljišta. Istraživanja su pokazala da je primjena novih poljoprivrednih praksi dovela do zarobljavanja 75 tona CO2. što u konačnici predstavlja 75 kredita za tržišni plasman.

Projekt GECO2 se realizira u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 18.420.353,00 kuna, dok je proračun Dubrovačko-neretvanske županije 2.063.382,00 kuna. Projekt se provodi uz stručnu i tehničku pomoć Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist