Županija

Održive eko prakse u poljoprivredi za borbu protiv klimatskih promjena

U Riminiju u Italiji održana je završna konferencija projekta Green economy and CO2. Riječ je o projektu koji se pridružuje međunarodnoj borbi protiv klimatskih promjena primjenom održivih eko prihvatljivih praksi u poljoprivredi.

Realizacijom projektnih aktivnosti projektni partneri su pokušali povećati prilagodljivost na klimatske promjene na način da se kroz multilateralni pristup uspostavi regionalni sustav za monitoring, prikupe podaci o otpornosti, emisijama i apsorpciji stakleničkih plinova.

Inovativna ideja projekta GECO2 je bila stvaranje na prekograničnoj razini, dobrovoljnog ugljičnog tržišta, sposobnog da okolišne mjere budu održive i u ekonomskog pogledu. Kao takvo, dobrovoljno tržište ugljika za sada je jedinstveno u svijetu, čiji razvoj podjednako potiču Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske.

Na završnoj konferenciji obrazloženi su projektni rezultati po svim partnerskim regijama, te su dogovorene završne aktivnosti realizacije projekta. Ispred Dubrovačko-neretvanske županije na konferenciji su sudjelovali voditelj projekta Čedo Vučković i članica projektnog tima Marijana Marlais, koji su predstavili Pilot aktivnost u županiji.

Podsjetimo, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji za Pilot područje odabrana je dolina Neretve, odnosno 24 poljoprivrednika koji su se dobrovoljno uključili u realizaciju projekta. Tijekom trajanja Pilot aktivnosti provodila su se istraživanja sekvestracije ugljika u tlo na ukupno 39 hektara poljoprivrednog zemljišta. Istraživanja su pokazala da je primjena novih poljoprivrednih praksi dovela do zarobljavanja 75 tona CO2. što u konačnici predstavlja 75 kredita za tržišni plasman.

Projekt GECO2 se realizira u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 18.420.353,00 kuna, dok je proračun Dubrovačko-neretvanske županije 2.063.382,00 kuna. Projekt se provodi uz stručnu i tehničku pomoć Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA.

Pročitajte još

Dobroslavić i Vučković obilježili početak berbe mandarina

Dulist

NOVCI I ZA ŽUPANIJU Stigli novi ugovori Programa ruralnog razvoja

Dulist

Libertas Foundation stipendira 12 učenika deficitarnih zanimanja

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija