Zanimljivosti

Održani STEM promo daysi u Blatu na Korčuli u sklopu Du STEM projekta

Održani STEM promo daysi u Blatu na Korčuli u sklopu Du STEM projekta

U utorak i srijedu. 2. i 3. kolovoza u Kulturnom centru Blato na otoku Korčuli su Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika, Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije, Univerzalni istraživački institut UR i Informatički klub Futura održali pop-up radionice na STEM promo days-ima u sklopu Du STEM projekta.

U utorak popodne su prvo Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika, Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Informatički klub Futura održali radionicu robotike i programiranja bez ekrana. Na radionici su polaznici razvijali računalno i logičko razmišljanje, te naučili osnovne koncepte programiranja bez korištenja ekrana sa specijaliziranim robotskim setovima. Univerzalni istraživački institut UR je potom u srijedu ujutro održao dvije pop-up radionice: mikroskopski foto safari i izrada uradi-sam baterija od blata. Polaznici su prvo prikupljali sve u okolišu što ih je zanimalo kako bi izgledalo pod mikroskopom, te od čega se sastoji. Nakon toga na drugoj radionici su izrađivali uradi-sam baterije od blata. Na radionicama STEM promo days je sudjelovalo preko dvadeset osnovnoškolaca iz Blata.

Osim STEM promo daysa i Du STEM projekta u utorak su radionice održali FabLab Hrvatska i Institut POI kroz njihove projekte STEMerica i BIOPLAnet. U sklopu projekta STEMerica polaznici su imali priliku upoznati se s temom digitalne proizvodnje koja se njeguje u Fablabu i na čemu je naglasak u sklopu njihovog projekta STEMerica. Na radionicama su pokazali rad sa rezačem folija, izrađivali su individualne predmete. Dok su se izrađivali predmeti zainteresirali su mlade za virtualnu stvarnost korištenjem naočala za virtualnu stvarnost i korištenjem aplikacije za 3D modeliranje i risanje u virtualnom prostoru. Kroz projekt BIOPLAnet su polaznicima pokazane vještine održivosti i kružne ekonomije.

Cilj STEM promo daysa je održavanje kratkih pop-up radionica u manjim mjestima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji kojima će se promovirati STEM na udaljenim područjima i otocima. U sklopu Du STEM projekta osim Korčule STEM promo days će se održati i u dolini Neretve i na otoku Mljetu.
STEM promo days u Blatu na Korčuli su organizirani u suradnji Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika, Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije, Univerzalnog istraživačkog instituta UR i Informatičkog kluba Futura u sklopu projekta Du STEM. Ukupna vrijednost projekta je 2.660.083,07 HRK. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ iznosom od 2.261.070,61 Kuna.

 

 

 

 

Pročitajte još

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist