Kultura

Održane tradicionalne uskršnje radionice Etnografskog muzeja

Održane tradicionalne uskršnje radionice Etnografskog muzeja

Učenici drugih i trećih razreda Osnovne škole Marin Getaldić i učiteljice Lidija Žitnik, Anđelka Klobasa, Gordana Kalačić-Hrtica, Anita Rajčević, Hana Čerimagić te učenici srednje Obrtničke škole, smjer pomoćni cvjećar i profesorice Amira Čerimagić, Sandra Jančić Žustra, Marina Biočić, Dolores Bušurelo i Nikolina Daničić sudjelovali su proteklih dana na tradicionalnim uskršnjim radionicama u Etnografskom muzeju Dubrovačkih muzeja.

Uz stručno predavanje kustosice i voditeljice radionica Lane Milošević Đerek, asistenciju preparatorice Marije Vraničić i edukatorica Tanje Baletić i Nedjeljke Šiljeg, polaznici su iscrtavali tradicijske motive s pisanica na kuhana i jaja od stiropora, izrađivali čestitke s motivima pisanice i pilića – kokoši te učili izrađivati križiće, zvjezdice, trupice – babočice i pomice od palminih grančica. Svaki sudionik imao je priliku izraditi vlastitu pomu i iscrtati jaje, a na kraju radionice organizirana je igra tucanje jajima.

Etnografski muzej već niz godina povodom uskršnjih blagdana organizira edukativne radionice za učenike osnovnih i srednjih škola. Na radionicama se učenici upoznavaju s nematerijalnom kulturnom baštinom i tradicijskim običajima dubrovačkoga kraja vezanim uz proslavu Cvjetnice i Uskrsa.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist