Kultura

Održana večer poezije posvećena Milanu Milišiću

Večer poezije posvećena iznimnom dubrovačkom pjesniku Milanu Milišiću održana je protekle nedjelje u ljetnikovcu Sorkočević na Lapadskoj obali.

Izbor iz djela Milana Milišića koji je pripremio Hrvoje Ivanković, izveli su sinoć pred mnogobrojnom festivalskom publikom Doris Šarić-Kukuljica, Gloria Dubelj i Maro Martinović. Emotivnoj večeri koju su glumci dostojanstveno iznijeli u sjećanje na velikog Milana Milišića, prisustvovala je i njegova udovica Jelena Trpković. U ispunjenom vrtu Sorkočevićeva ljetnikovca tražilo se mjesto više, a kraj četrdesetominutne izvedbe okupljeni su ispratili višeminutnim pljeskom koji je glumce, i same ganute programom, vraćao na poklon više puta.

Život i rad književnika i prevoditelja Milana Milišića, koji je kao slobodni umjetnik radio i kao dramaturg u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku te urednik, novinar i prevoditelj s engleskog jezika, obilježili su antimilitarizam i nonkonformizam. Milišićevo književničko stvaralaštvo temelji se prvenstveno na pjesništvu čija je glavna odrednica kontrastiranje male i velike povijesti, zavičajnosti i kozmopolitizma, lokalnoga i univerzalnoga, filozofičnosti i humora, kolokvijalnosti i metafizičnosti, urbanosti i insularnosti. Svoj nonkonformizam i pobunu protiv institucija i malograđanskog pogleda na svijet stilski je usidrio u poeziju američke beat generacije te jezičnu kreativnost i humor Ivana Slamniga. Pjesnik kojeg je Miljenko Jergović nazvao najvećim pjesnikom Dubrovnika, pišući da je on nedodirljiv i neprisutan povlašteni njegov posjednik i gospodar u plemenitom smislu ovih riječi, u svom je stvaralaštvu prerano zaustavljen prije trideset i jednu godinu kad je tragično poginuo u svojoj kući za vrijeme granatiranja Dubrovnika.

Pročitajte još

Francuska alijansa Dubrovnik obilježava Međunarodni dan Frankofonije

Dulist

[FOTO] Izložbom dubrovačkih umjetnika otvorena manifestacija ‘Kršćansko lice kulture’

Dulist

Otvaranje manifestacije ‘Kršćansko lice kulture’ uz izložbu dubrovačkih umjetnika

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija