Županija

ODRŽANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA Konavljani jednoglasno izabrali ovogodišnje laureate

ODRŽANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA Konavljani jednoglasno izabrali ovogodišnje laureate

U Cavtatu je u srijedu održana 16. sjednica Općinskog vijeća na kojoj je, među ostalim, usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića za prvu polovicu 2019. godine. Usvojen je i Polugodišnji Izvještaj o izvršenju proračuna Općine Konavle za 2019.godine, Prijedlog Odluke o komunalnom redu, Prijedlog Zaključka o dodjeli javnih priznanja u povodu Dana Općine Konavle 21. listopada 2019.godine, Prijedlog Odluke o potpisivanju Povelje o prijateljstvu i suradnji između Općine Konavle i Općine Rugvica itd.

LAUREATI
Vijećnici su jednoglasno usvojili prijedloge za ovogodišnje laureate. Nagradu za životno djelo dodijelit će se Stijepu Mioviću Kočanu, Nagrade Općine Konavle dobit će Pavo Kostopeč i MK Dvije rote, a Zahvalnicu Općine Konavle dobit će Pave Šilježar i Matica umirovljenika Konavle.

IZVJEŠĆE O RADU NAČELNIKA
Obrazlagajući izvješće o radu za prvih pola godine načelnik Lasić rekao je kako je itekako vidljivo što je u posljednje vrijeme napravljeno.

”Ne samo mi, nego i svi vi vijećnici, od oporbe koja je imala razumne kritike pa dalje. To pokazuje i današnja sjednica jer radimo zajedno. Što se tiče izvješća, ovdje ću sada samo izdvojiti neke krucijalne stvari. U prvom redu određivanje uslužnih područja za vodne usluge gdje smo trebali izgubiti Vodovod. Uspjeli smo izlobirati da se to ne dogodi, žestoko smo se borili za to. Zahvalan sam svima koji su nam pomogli u tome. Druga stvar je Osnovna škola Cavtat, radimo idejnom rješenju, usaglašavamo ga s Ministarstvom. Nadamo se da ćemo imati sve pripremljeno da radovi mogu početi iduće godine. Prema našem izračunu, nova škola će koštati oko 58 milijuna kuna plus PDV.”, rekao je načelnik.

”Finalizira se izgradnja kanalizacije na Grudi, završava se nogostup i uskoro će asfaltiranje. Nakon 25 godina dobili smo presudu oko vlasništva restorana u Moluntu. Uložili smo oko 1,6 milijuna kuna u asfaltiranje u Čilipima, uloženo je jako puno novca u Vitaljinu, pripremamo nastavak ceste od Dubravke prema Debelom Brijegu. Nastojimo riješiti imovinsko-pravne odnose što je prije moguće. Iza Kneževa dvora radimo cestu, DPDS završava tu obnovu i to će biti prekrasan objekt. Društvo puno ulaže i zahvaljujem im se na tome. Zahvaljujem se i vlasnicima zemljišta koji su svoju zemlju dali za cestu”, rekao je on.

”Što se tiče Prevlake, Vodovod je došao od graničnog prijelaza do ulaza na Prevlaku, naša obveza je da to dovedemo do tvrđave”, rekao je načelnik.

”Država je donijela odluku o ustupanju 200 tisuća kvadrata u Čilipima za Poduzetničku zonu. Nadam se da ćemo 21. listopada potpisati ugovor s ministrom državne imovine o ustupanju Gnjila, to je 50 tisuća kvadrata. U Čilipima radimo projekt bazena i dječjeg vrtića, od zadnjeg izvješća napravljeno je sedam dječjih igrališta i boćarski teren u Vitaljini. Uskoro će biti raspisan natječaj za Vatrogasni dom na Grudi”, istaknuo je načelnik.

Izvješće je usvojeno uz jedan suzdržan glas.

VIJEĆNIČKA PITANJA
Ljubica Brailo pitala je mogu li se postaviti usporivači prometa u ulici Stjepana Radića. Istaknula je kako su je roditelji zamolili da zatraži postavljanje usporivača prometa na kraju ulice kao i odgovarajuće signalizacije vozačima.
Također, istaknula je kako građani Cavtata imaju primjedbe na postavljanje bankomata ispred Kneževog dvora i Bogišićevog spomenika te pitala postoji li za to suglasnost Konzervatora.

Pročelnik za komunalne poslove Miljenko Mikulić rekao je kako je Općina nedavno popravila postojeće usporivače te kako se isti ne mogu postavljati tek tako bez elaborata.
”Što se tiče bankomata, riječ je o privremenim lokacijama. Nismo tražili odobrenje Konzervatora”, rekao je Mikulić.
Lucija Miljanić Macan pitala je postoji li mogućnost postavljanja ograda na dijelu ulaza na štriku na Zvekovici. Zanimalo je što je s dječjim igralištem te kada će se postaviti usporivači prometa na Zvekovici.
Pročelnik Mikulić je odgovorio kako je izrađen elaborat za usporivače na Zvekovici te kako će se nakon odobrenja od MUP-a usporivači postaviti od restorana Tomislav do crkve sv. Petra.
”Što se tiče igrališta krenuli smo u nabavku opreme i sanacije hitnih dijelova. Što se tiče samog igrališta, to je ubačeno u plan za sljedeću godinu”, rekao je on.

Juraj Magud pitao je zašto ne postoji rasvjeta na magistrali koja prolazi kroz Grudu.
”Uslijed radova na Grudi, autobusi se zaustavljaju na magistrali i dosta djece hoda po mraku. Može li se barem dio toga riješiti”, pitao je on te dodao kako je zahvalan za sve što se na Grudi radi.
Načelnik Lasić je odgovorio kako će se rasvjeta vjerojatno postavljati sljedeće godine te u šali dodao kako je ovo prvi put da se netko s Grude zahvalio na nečemu što se tamo radi.

Luko Šubašić pitao je može li se napraviti autobusna stanica u Močićima na predjelu između Pema i nogometnog igrališta, na što je načelnik Lasić odgovorio kako se slaže s takvim prijedlogom.
Srđan Meštrović pitao je hoće li se omogućiti besplatni vrtić za rubna sela općine. Također pitao je hoće li se uređivati staze za kupališta, naročito na predjelu oko Rata.

Načelnik Lasić je odgovorio kako Općina Konavle plaća 70 posto ekonomske cijene za svako dijete u vrtićima.
”Što se tiče našeg predizbornog programa, mi smo ostvarili 95 posto predizbornog programa. Za Dan Općine ćemo predstaviti sve to. Općina plaća 2000 kuna za svako dijete. To je oko 12 milijuna kuna za dječje vrtiće. To je ono što mi možemo, radimo sve da to održimo. Ne samo za vrtiće nego i za Dom umirovljenika, za osnovnoškolstvo. Napravilo se jako puno, a nažalost u cjelokupnom društvu se stekao dojam da sve mora biti besplatno. To jednostavno nije održivo. Imamo razne mjere za poticanje pronatalitetne politike”, rekao je načelnik.
”Što se tiče uređenja staza, promišljamo to. Imamo nekakve ideje s Turističkom zajednicom i za uređenje plaža”, rekao je načelnik.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist