Aktualno

‘ODLUČI SAM’ Umirovljenici, jeste li sposobni voziti, a ne ugroziti druge?

'ODLUČI SAM' Umirovljenici, jeste li sposobni voziti, a ne ugroziti druge?

Projekt ‘Odluči sam’ udruge ‘Sigurnost u prometu’ predstavljen je u petak ujutro u Matici umirovljenika Dubrovnik. Riječ je o jedinstvenom pilot projektu namijenjenom vozačima umirovljenicima starijim od 65 godina, kao reakcija na najavljene izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

U projektu sudjeluju udruga ‘Sigurnost u prometu’, Matica umirovljenika Dubrovnik, Autoškola ‘Rally te Poliklinika Glavić, a pregovara se i s Domom zdravlja Dubrovnik.

-S izmjenama zakona populacija starija od 65 godina, ako želi produžiti vozačku dozvolu, morala bi svake godine na liječnički pregled. Građani bi u strahu pristupali tim pregledima, a na kojima se ne provjeravaju motoričke sposobnosti niti njihova reakcija na opasnost na cesti. Kroz ovaj projekt ne moraju strahovati od represije, odnosno gubitka vozačke dozvole, a nemaju financijski trošak, jer taj jedan pregled košta oko 600 kuna – istaknuo je Denis Pavela iz udruge ‘Sigurnost u prometu’ te upozorio kako s godinama vozačima opada psihofizička sposobnost pa od osoba starijih od 65 godina treba očekivati da su im i vid i sluh oslabljeni, reakcije usporene, a poznavanje prometnih propisa upitno.

Kroz projekt se planiraju edukativna predavanja u ograncima Matice umirovljenika u Gružu, Lapadu te Mokošici. U travnju će se u kinu ‘Sloboda’ prikazati dokumentarni film, potom probno polaganje psihotestova na radionicama, poseban poligon te predavanja stručnjaka.
-Ovim projektom pozivamo sve starije od 65 godina da se kroz ožujak i travanj odazovu na niz aktivnosti, kako bi pokušali stvoriti subjektivan odnos prema vožnji, odnosno jesu li i dalje spremni upravljati vozilom u prometu – rekao je Pavela, dodavši da, ako je pojedinac odgovoran prema samom sebi, možemo očekivati da bude odgovoran i prema društvu u cjelini.

-Osobe starije od 65 godina sudjeluju u 7 do 8 posto prometnih nesreća, što nije velik broj, ali unutar tog postotka u čak 70 posto su oni počinitelji. Čak 54 posto poginulih pješaka u prometu su stariji iznad 65 godina – iznio je statistiku Pavela, dodavši kako bi djeca umirovljenika trebala preuzeti veću odgovornost.

-Kao što roditelji vode brigu o djeci, ta se uloga s godinama mora zamijeniti. Djeca moraju voditi brigu o svojim roditeljima – rekao je Pavela.

-Drago mi je što su autoškole i zdravstvene ustanove pokazale socijalnu osjetljivost prema osobama starijima od 65 godina, posebno onima s niskim mirovinama, te se bez naknade uključili u ovu akciju. Pozivam sve umirovljenike da se uključe u projekt, obave besplatan pregled te odluče jesu li sposobni voziti. Vjerujem da će odaziv biti velik jer nije lako odvojiti 600 kuna za liječnički pregled – istaknula je predsjednica Matice umirovljenika Dubrovnik Luce Gvozden.

-Nismo imali iskustava s osobama starijima od 65 godina, ali zna se dogoditi da polažu stariji od 40 ili 50 godina. Već se kod njih vidi da im je motorika slabija, percpecija lošija. Na tom primjeru možemo zaključiti da i osobama starijima od 65 godina mora slabiti motorika i percepcija te da sigurno moraju imati problema s vidom i sluhom. Svima njima preporučamo odlazak na zdravstvene preglede – rekao je Srđ Mišeta instruktor Autoškole ‘Rally’, koja će za potrebe projekta ustupiti poligon.
-Osmislit ćemo neke radnje kako bi vidjeli kako se osobe starije od 65 godina ponašaju u vožnji, pri intenzivnom kočenju ili kako se bočno ili okomito parkiraju – dodao je Mišeta.

Dubrovačko-neretvanska županija broji 28 tisuća umirovljenika, a grad Dubrovnik oko 12 500. Procječna mirovina u Dubrovniku u 2017. godini iznosila je oko 2300 kuna, dok je najniža mirovina iznosila 1300 kuna.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist