Zanimljivosti

ODLIČNO! Ministarstvo poljoprivrede zaštitilo korčulansku ‘Lumbliju’

Ministarstvo poljoprivrede je na nacionalnoj razini zaštitilo naziv ‘Lumblija’ kao zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla.

Postupak zaštite naziva ‘Lumblija’ pokrenuli su Viteško udruženje Kumpanjija Blato i Udruga maslinara Vela Luka koji su u zajedničkoj Specifikaciji proizvoda definirali postupak proizvodnje ovog proizvoda i opisali uzročno-posljedičnu povezanost ‘Lumblije’ i otoka Korčule.

Nakon donošenja rješenja o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti slijedi postupak registracije ovog naziva na razini Europske unije. Naziv ‘Lumblija’ mogu koristiti samo proizvođači koji posjeduju Potvrdu o sukladnosti proizvoda sa Specifikacijom koju izdaje delegirano tijelo ovlašteno od strane Ministarstva poljoprivrede.

‘Lumblija’ je tradicionalni kolač otoka Korčule, okruglog oblika, dobiven pečenjem dizanog tijesta. Izvana je tamnosmeđe boje, premazana varenikom ili rakijom i posuta šećerom. Svojstvenog je i punog orašasto-voćnog okusa, koji proizlazi iz sirovina korištenih za njenu pripravu, aromatična po dodanim mirodijama i harmonična. Za izradu ‘Lumblije’ koriste se sljedeći sastojci: glatko pšenično brašno, šećer, maslinovo ulje, svinjska mast ili maslac, varenik, bademi, orasi, grožđice, mljeveni klinčići, cimet, muškatni oraščić, korijander, anis, korica limuna i naranče, vanilin šećer, rakija (rakija od ruža ili travarica), pekarski kvasac (svježi ili suhi), mlijeko, voda i sol od kojih se radi tijesto. Među navedene sirovine prilikom izrade tijesta može se dodati mljeveni rogač.

Tradicija izrade ‘Lumblije’ ne samo da je zadržana i danas u otočkim domaćinstvima, već se s ciljem popularizacije tog proizvoda organiziraju degustacije i natjecanja u pečenju ‘Lumblije’ većinom na zapadnom dijelu otoka Korčule.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Pročitajte još

HUMANITARNA IZLOŽBA Slikarica Petra Farac u nedjelju izlaže svoje radove

Dulist

OD IGLE DO LOKOMOTIVE Prvi cavtatski Vintage bazaar bio je pun pogodak!

Dulist

Dančea se oporavila, uskoro se vraća u more!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija