Zanimljivosti

ODLIČNI RODINI SAVJETI Što kad je termin poroda u doba koronavirusa?

ODLIČNI RODINI SAVJETI Što kad je termin poroda u doba koronavirusa?

Biti trudnica u vrijeme kad je svaka vijest ona o koronavirusu je teško, a biti trudnica u terminu u vrijeme globalne pandemije i očekivanja rasta broja zaraženih u zemlji, još je teže. Stoga je vrijedan i važan tekst kojeg na svojim mrežnim stranicama objavljuje udruga RODA. On donosi savjete kako se lakše nositi s izazovima koje nosi termin baš u ovo vrijeme.

Važno: ovaj tekst je namijenjen zdravim trudnicama. Ako sumnjate da imate koronavirus ili imate pozitivan nalaz na taj virus, pratite i držite se smjernica za trudnice koje su zaražene ili pod sumnjom da su zaražene.
Pripremite plan poroda – što više informacija imate, to će vam lakše biti planirati porod i babinje. Zapamtite, planovi su ništa, ali planiranje je sve! Što više znate to ćete se lakše nositi s izazovima kraja trudnoće, poroda i babinja. RODA nudi neka od mjesta gdje možete naći kvalitetne informacije o trudnoći, porodu i babinjama su: Rodina knjiga Trudna – tvoja saveznica u idućih 12 mjeseci dostupna je i kao zvučna knjiga, Rodina mobilna aplikacija Expecting – sve o trudnoći u jednoj aplikaciji.

Pripremite plan babinja. Korisno je i nazvati lokanu patronažnu službu te se raspitati o načinu rada patronažne službe tijekom pandemije i posebno proglašenih mjera. Ako je moguće, zamolite da vas patronažna sestra obiđe još u trudnoći.

Ako niste do sad, razmislite o korištenju platnenih pelena za dijete, ali i platnenih uložaka nakon poroda. Dobro je za okoliš, a značit će da ne morate toliko često odlaziti u trgovinu. Danas ima i dosta hrvatskih proizvođača koje možete podržati odabirom platnenih pelena.

Ako ne planirate koristiti platnene pelene i/ili uloške, svakako nabavite dovoljnu količinu i jednokratnih, dovoljno za 2-3 tjedna.

Kako otići na preglede, može li koronavirus utjecati na način poroda i što kad krenu trudovi?Što raditi u rodilištu? Što nakon dolaska kući? Sve to potražite u ovom odličnom savjetodavnom tekstu!

Pročitajte još

U SRIJEDU Glazbeni kviz za sve generacije u Lazaretima!

Dulist

FRANO MAŠKOVIĆ DANAS SLAVI Mačak sretan rođendan!

Dulist

SVE VEĆA ROBOTIZACIJA PROIZVODNJE Što to znači za vrijedne ljudske ruke?

Dulist