DuList IN

ODLIČNA ATMOSFERA Otvorene prve Gradske ulične igre, najbolji ‘alkari’ Lapađani

ODLIČNA ATMOSFERA Otvorene prve Gradske ulične igre, najbolji 'alkari' Lapađani

Sa svih strana Grada Dubrovčani su se okupili ovog popodneva na Stradunu kako bi službeno otvorili prve Gradske ulične igre. Tako su se defileom od Sponze do Dvora prošetali brojni natjecatelji i navijači. Uzbudljiva atmosfera i veseli povici ‘ajmo, ajmoo’ upotpunili su savršenu atmosferu u gradu. Čeljad sa svih strana došla je uživati u igrama mladosti. Prva po redu bila je alka. U parovima, konj i jahač, naši su se sugrađani natjecali u nabadanju prevrtljive alke. Svi krajevi grada borili su se za titulu najboljeg, a kako su nam i otkrili bili su jako motivirani.

-Super je atmosfera, ovo je vrhunska stvar. Svi smo motivirani, a i svi smo si konkurencija – rekao je Srđan Obad, natjecatelj Zlatnog potoka dodavši kako je ovaj dio grada favorit i u basketu, žmurici, na frnja, treseti, na lastike i malom nogometu, ali i u alki. Ipak, pobjedu je odnijela ekipa iz Lapada, a Marjan Žitnik i Mario Urlić naglasili su kako će ‘pobijediti u svemu’.

-Imamo jako dobre adute i za tresetu. Za dobrim konjem se prašina diže, trenirali smo dugo, godinama smo se pripremali i prvu alku osvojili. Planirali smo dva puta po dva boda i onda u sridu pogodit’ – rekli su u šali iz pobjedničkog tima.

Inače, Gradske ulične igre će se odvijati do 28. ožujka 2020., na nekoliko lokacija u Gradu. Više od godinu dana od nastanka same ideje o igrama i nade u to da će skupit bar nekolicina građana, ukupni broj prijavljenih premašio je brojku od 260 ljudi, a jedini uvjet je bila dobna granica. U igrama sudjeluju samo osobe iznad 25 godina. Deset je uličnih igara u kojima će snage odmjeriti 12 ekipa u međukvartovskom ogledu.

Igre koje će se igrati su nogomet, basket, graničar, žmurica, puce, frnje, crna kraljica, lastika, treseta i alka. Prijavljene ekipe su: Sveta Marija, Pile, Roko, Prijeko/Peline, Ploče, Zlatni Potok, Nesvrstani (Centar), Nesvrstani, Lapad, Karmen, Hladnica i Bulevar.

Ideja Gradskih uličnih igara se zasniva na međukvartovskom animozitetu i nostalgiji prema djetinjstvu, a ciljevi su: revitalizacija stare gradske jezgre, povratak građana na vlastite ulice, educirati i inspirirati djecu i mlade te stare igre oteti zaboravu.  Gomile smijeha, vrhunska atmosfera i najvažnije, Dubrovčani na okupu obilježili su današnje otvaranje i prvi turnir.

Kako je sve to skupa izgledalo, pogledajte u našoj foto i video galeriji.

Pročitajte još

FIGURICE JELENE FEREGJA Društvene igre prožete tradicijom i dječjim duhom

Nora Di Leo

NAKON FINALA Španja o Barberiću: ‘Kapa do poda, bio je gušt dijeliti podij s tobom’

Dulist

ZVIJEZDE PJEVAJU Igor Barberić i Ivana Kindl osvojili prvo mjesto, Mihovil Španja srca Hrvatske

Dulist