Kultura

ODLIČAN VIKEND U LAZARETIMA Izložba ‘Mura Incognita’, Fortress VR Game Room i radionica izrade novca

page 26

Kraj ovog tjedna Lazaretima je rezerviran za gostovanje programa javne ustanove Tvrđava kulture iz Šibenika u Lazaretima. Tako će se u petak, 31, ožujka, u 18 sati otvoriti izložba (u IV i V lađi) ‘Mura Incognita: nepoznata utvrđenja Šibenika i okolice’ uz predavanje ‘Baština kao pokretač razvoja: model upravljanja kulturnom baštinom na primjeru šibenskih tvrđava’ (Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik). Fortress VR Game Room i radionica izrade novca za djecu održat će se u subotu, 1. travnja, u 10 i 30 u lađi V.

-Ponosni smo što ćemo u sklopu programa arheoloških izložbi u Lazaretima ugostiti izložbu “Mura Incognita: nepoznata utvrđenja Šibenika i okolice”, autora Josipa Pavića i Andrije Nakića, koja predstavlja rezultate istraživačkih aktivnosti Odjela za kulturno-povijesnu baštinu JUK Tvrđava kulture Šibenik u razdoblju od 2017. do 2021. godine. Na izložbi je predstavljeno 16 lokacija: tri do sada nezamijećene strukture Tvrđave sv. Mihovila, Tvrđava sv. Ivana, te 12 raštrkanih utvrda nekadašnjeg srednjovjekovnog i novovjekovnog šibenskog distrikta. Neke od lokacija do sada su bile potpuno nepoznate, a o drugima su prezentirani brojni novi povijesni podaci, fotografije i nacrti, pronađeni ili izrađeni kroz terenske preglede, arhivska ili arheološka istraživanja – naglasili su iz Dubrovačke baštine.

Sva ova utvrđenja, bilo da su ih gradili Šibenčani, Mlečani ili Osmanlije, podsjetnik su na zaboravljen i nesiguran život u graničnim područjima te na duboke demografske i društvene promjene koje su se tada događale i koje se osjećaju sve do današnjih dana.

Osim prezentacije samih lokaliteta, cilj izložbe je i dugoročno podizanje svijesti i angažiranosti oko spomeničke baštine, radi čega se planiraju i nove edukativne aktivnosti. Izložba ostaje otvorena do 18. travnja.

U sklopu otvorenja izložbe Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik održat će predavanje „Baština kao pokretač razvoja: model upravljanja kulturnom baštinom na primjeru šibenskih tvrđava“.
Obnova šibenskih tvrđava jedan je od najboljih, ako ne i najbolji i najpoznatiji primjer fizičke obnove i revitalizacije kulturne baštine u Hrvatskoj zahvaljujući korištenju fondova Europske unije. Sustav upravljanja je pritom jednako važan kao i sama obnova. Kako pomiriti potrebe lokalne zajednice za dostupnošću i pristupačnošću baštine u odnosu na privremene posjetitelje, komunicirati s lokalnom zajednicom i tržištem, organizirati događanja i sadržaje koja valoriziraju baštinu i daju joj dodatnu vrijednost i pritom kreirati model upravljanja i pozicionirati baštinu kao pokretača kulturnog, društvenog, gospodarskog i turističkog razvoja predstavit će se upravno na iskustvu i primjeru Tvrđave kulture Šibenik.

Ovu subotu gosti iz Tvrđave kulture Šibenik organiziraju i zabavno-edukativni program za djecu: lađa V postat će Fortress VR Game Room i radionica izrade novca!

Djeca starija od 10 godina dobit će priliku zaigrati četiri interaktivne VR igre i kroz njih se okušati u korištenju starog oružja, bijegu iz tamnice ili utrci kroz staru šibensku jezgru. Igre su osmišljene za Tvrđavu kulture kroz EU projekt Emoundergrounds. Nešto mlađi (od 6-10 godina) će doznati kako je Šibenik postao prvi grad na obali koji je kovao vlastiti novac – šibenski bagatin, a moći će izraditi i vlastiti bagatin od gline i ponijeti ga sa sobom.

Ulaz na sva događanja je slobodan.

Pročitajte još

GOSTOVANJE U DRŽIĆA Izvedena predstava ‘Tata’ u režiji Zorana Mužića

Dulist

HOMMAGE NIKOLI NINU DUBČIĆU Izložba Dubrovačke udruge likovnih umjetnika ‘Igre boja’

Dulist

PREMIJERA ZA NAJMLAĐE ‘Pčelice zujalice’ u Teatru

Dulist