Kultura

PRAZNIK FRANKOFONIJE Izložba velikog Iva Pervana i okrugli stol o baštini i lokalnom razvoju

HAZU DUBROVNIK

U povodu Praznika Frankofonije u Hrvatskoj Znanstveno vijeće za kazalište, film, radio i televiziju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Prokultura – Opservatorij kulturnih politika – Split pozivaju svu zainteresiranu javnost na sudjelovanje u radu 4. okruglog stola iz ciklusa ‘Baština i lokalni razvoj: uz osvrt na francusko iskustvo’. Okrugli stol održat će se 31. ožujka od 12 do 14 sati u ZAvodu za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, Ljetnikovac Sorkočević.

Također u povodu Praznika Frankofonije i organiziranja ovog okruglog stola Prokultura – Opservatorij kulturnih politika Split poziva sve zainteresirane na otvorenje izložbe fotografije neponovljivog Iva Pervana.
Izložba ‘Pariz – grad svjetlosti’ otvara se dan prije okruglog stola, u četvrtak 30. ožujka s početkom u 20 sati, na istoj lokaciji. Otvorit će ju pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić.

– Organizacijom ovog ciklusa okruglih stolova želja nam je omogućiti susret stručnjaka iz različitih područja kulturnog života s ciljem razmjene teorijskih i praktičnih znanja te funkcioniranja kulturnih politika. Upoznavanjem pojedinačnih iskustva kroz izlaganja predstavnika različitih kulturnih organizacija i nositelja kulturnih politika, najprije na lokalnoj razini potom onih u različitim regijama i gradovima Hrvatske, nastoji se potaknuti njihovo učinkovitije komuniciranje i uzajamna suradnja. Posebno mjesto pritom ima i doticaj s predstavnicima drugih javnih politika, osobito obrazovanja i turizma kroz zajednička područja kulturno-umjetničkog obrazovanja, kao i kulturnog turizma. Cilj je isticanje važnosti uloge kulture u kontekstu lokalnog razvoja uz sagledavanje hvalevrijednoga francuskog iskustva. Prethodni susreti na istu temu održani su prije korona krize u HAZU Zagreb, Split i Zadar. Francuska inačica kulturnih politika razvija se u suradnji različitih partnera pod vodstvom Ministarstva kulture i komunikacija već više od šezdeset godina uspješnog postojanja i organiziranog rada. Naglasak je na očuvanju jezika i baštine, razvoju umjetnosti te afirmaciji francuske kulture unutar nacionalnih i EU granica, kao i na globalnoj razini. Ostvarene i primjenjivane u dogovoru brojnih stručnih i znanstvenih institucija predstavljaju iskustvo koje Hrvatskoj može biti od iznimne važnosti – naglasila je Nansi Ivanišević, predsjednica udruge Prokultura – Opservatorij kulturnih politika.

Suorganizator događanja je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Pročitajte još

[FOTO] Otvorena izložba ‘Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća’

Dulist

Najbolji domaći film ‘Proslava’ s Pula Film Festivala dolazi u Dubrovnik!

Dulist

LJETNE IGRE Koncert slavnog pjevača nominiranog za Grammyja

Dulist