Peškafondo

Odlazi(m)

Odlazi(m)

Odlazim, odlazim sa planete putujem, putujem, putujem, mjesecu se radujem… Sve je odradila po PS-u, ilitiga po pravilu službe, osim što u pozadini nije pustila glazbu svojih Sarajlija, Plavog Orkestra. Tad bi čak mogla očekivati pljesak za ukupni umjetnički dojam, scenski i dramaturški…

Odlazim. Nisam zadovoljna stanjem u stranci – objavila je u subotu pred početak sjednice Gradskog vijeća Olga Muratti, smijenjena predsjednica esdepea, svoju odluku o napuštanju stranke. Iako su pojedine joj stranačke kolege izrazili šokiranost i tugu, dok drugi nisu mogli sakriti smiješak s lica, njezina odluka zapravo je jedino principijelno što je posljednjih godina, otkad je na vlasti, učinila.
A čime to bivša predsjednica nije zadovoljna u stranci koja joj je zadnjih desetljeća pružila moć i utjecaj, kako politički tako i financijski? Olgi M. se nije svidjelo što joj je poručeno da napokon treba odstupiti, što na esdepeovu gradsku scenu ulaze neki novi momci. Zapravo svih je ovih godina vladala autokratski, bez nekakve sinergijske poveznice sa Zagrebom. Igrala je po svome, a u tome je imala podršku tek užeg kruga bliskih poslušnika. Mnoge je i izigrala, jer nije lako svima udovoljiti i uzvratiti im za lojalnost. A svakim je danom ta lista nezadovoljnika bivala sve veća. I koliko god se trudila to prikazati osobnom odlukom, Murattica je zapravo kažnjena. Uostalom, za svoje vladavine esdepe je potpuno urušila i sad kad stranka prolazi katarzu političkog čistilišta, e ona je podvila repicu i pozvala se na svoju dosljednost.
Naravno, pri tom je opet mislila na sebe. Ostaje podpredsjednica Gradskog vijeća s lijepe dvije i po' tisuće kuna naknade. A da je ne žele mijenjati s te pozicije potvrdio je u neformalnom razgovoru prvi čovjek 'dioničarskog društva' Dubrovački dogovor Nino Bulić. Čemu išta mijenjat, isčuđava se predsjednik Gradskog vijeća.
Čemu? Po nekakvoj logici, ali i matematici Olgi M., odsada nezavisnoj vijećnici, više ne pripada mjesto potpredsjednice. Ali, sigurno tamo ostaje zbog starih zasluga, a ekipa novoosnovanog 'dioničkog društva' D.D. niti ne pomišlja ponuditi tu poziciju recimo nekome tko ima više od jednog jedinog vijećnika u vladajućoj konstelaciji snaga. Recimo vijećnicima Pera V?
'Što će njemu to, bolje mu je tražiti koje mjesto više u gradskim tvrtkama i u upravnim vijećima', stava su pojedini članovi dioničarskog društva.
I ne sumnjajte uopće da ćemo bit lišeni gnjusnih detalja oko preraspodjele gradskih fotelja. Vrijeme im je, jer zaboga što bi bilo da 'zašteka' funkcioniranje Grada. A dok se ekipa glođe, Vlahušić, stoji poprilično mirno, gleda, promatra i svima im se ruga.
A to su očito i zaslužili…

Adio Vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović