Aktualno

Odjel za komunikologiju nositelj ADMO projekta vrijednog 1,8 milijuna eura

Odjel za komunikologiju nositelj ADMO projekta vrijednog 1,8 milijuna eura

Odjel za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku nositelj je projekta Adria Digital Media Observatory (ADMO) čiji je cilj borba protiv dezinformacija u digitalnim medijima na području Hrvatske i Slovenije. Naime, Europska komisija odabrala je šest novih središta, među kojima je i ADMO, koja se pridružuju Europskom opservatoriju za digitalne medije (EDMO) čime je EDMO pokrio cijelo područje Europske unije. Projekt započinje 1. siječnja 2023. godine i trajat će 30 mjeseci, a njegova je vrijednost 1,8 milijuna eura.

– Cilj ADMO-a je stvaranje i osiguranje dugoročnog razvitka Hrvatsko/Slovenskog neovisnog središta za nadzor digitalnih medija, sastavljeno od multidisciplinarne zajednice akademskih istraživača, provjeravatelja činjenica, medijskih praktičara i predstavnika civilnog društva, koji su sposobni otkriti i analizirati kampanje dezinformiranja te pružiti potporu vladi i regulatoru u jačanju kolektivnog odgovora na prijetnje dezinformacija – rekao je glavni koordinator projekta i pročelnik Odjela za komunikologiju prof. dr. sc. Mato Brautović.

Kroz ADMO će se osigurati kontinuirana proizvodnja provjere činjenica u Hrvatskoj i Sloveniji i napisat će se cijeli niz analitičkih izvješća i publikacija o: sadržaju dezinformacija, njegovim izvorima, podrijetlu narativa, ulozi međunarodnih aktera u širenju dezinformacija, njegovu prihvaćanju i razotkrivanju, provedbi Kodeksa postupanja protiv dezinformacija (Code of Practice on Disinformation) u Hrvatskoj te financijskoj održivosti hrvatskih i slovenskih medijskih sektora. Također, u sklopu projekta bit će provedeni treninzi za novinare i studente novinarstva i različite aktivnosti medijske pismenosti za građane u regiji.

Uz nositelja projekta Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku, partneri na projektu su: Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, GONG, Adria News d.o.o. (N1 televizija), Agence France Presse (AFP), Xwiki (Francuska) i Oštro (Slovenija).

Jačanje europskog ekosustava koji radi na borbi protiv dezinformacija je iznimno važno, a jedna od najznačajnijih aktivnosti Europske komisije u rješavanju ovog problema je bilo osnivanje Europskog opservatorija za digitalne medije (EDMO). EDMO djeluje od lipnja 2020., a nalazi se na Europskom sveučilišnom institutu u Firenci. U njegovu radu sudjeluje neovisna multidisciplinarna zajednica istraživača, stručnjaka za medijsku pismenost i provjeravatelja činjenica, koji u suradnji s brojnim medijskim organizacijama i online platformama pronalaze načine za bolje razumijevanje, analiziranje i rješavanje problema dezinformacija.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist