Aktualno

Odgođeno predstavljanje studije za Pelješki most

Odgođeno predstavljanje studije za Pelješki most

Iako se očekivalo da će na jučerašnjem sastanku francuskih konzultanata, koji izrađuju studiju o najboljem rješenju za povezivanje krajnjeg juga Hrvatske s ostalim dijelovima zemlje, s predstavnicima Hrvatske, BiH te Europske komisije biti zaključeno koje je najbolje rješenje, to se ipak nije dogodilo.

Pristali zbog Komisije

Kako doznajemo od dobro upućenih izvora, na sastanku koji je jučer održan u Ministarstvu prometa, konzultanti su predstavili rezultate bodovanja za svako od mogućih osam rješenja, a pelješki most dobio je najviše bodova, dok je na drugom mjestu koridor kroz Neum. No naši izvori kažu da je most “tijesno pobijedio” nad koridorom. Iako bi koridor bio jeftinije rješenje, most je prema toj računici ispao konkurentniji. Usto, most bi bio sagrađen u četiri godine, a koridor u roku od 20 godina, piše vecernji.hr

Hrvatska strana na sastanku se nije složila s konzultantima o cijeni koridora. Konzultatni tvrde da bi njegova gradnja koštala 50 milijuna eura, dok Hrvati tvrde da je cijena tog rješenja 130 milijuna eura, jer konzultanti nisu u svoju cijenu uračunali i schengenski sustav. Ostali kriteriji po kojima su se vrednovala sva moguća rješenja su regionalni, ekološki, tehnološki, geopolitčki i pravni. Kad se svi ti kriteriji zbroje, most ispada najbolje rješenje. S koridorom, koji je po financijskom kriteriju dvostruko jeftinije rješenje od mosta (čija se gradnja procjenjuje na 250 do 280 milijuna eura), najviše problema ima s pravnim kriterijima, jer bi se gradio u drugoj državi. Predstavnici BiH su zatražili odgodu donošenja zaključka jer su se, kažu izvori, požalili da su dokumentaciju dobili prekasno, a oni traže i da financijski kriterij ima veću vrijednost pri bodovanju.

Hrvatska strana pristala je na odgodu jer nije željela, kaže naš izvor, dodatno razljutiti Europsku komisiju, koja smatra da hrvatska strana pritišće konzultante kako bi “pobijedio” most.

Kao pritisak na konzultante su u Europskoj komisiji, kaže naš sugovornik iz Ministarstva, protumačili i pismo dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića koje je on nedavno poslao u Bruxelles, a u kojem se navodi da je most najbolje rješenje. Ministar Siniša Hajdaš Dončić kaže da sve u vezi povezivanja s krajnjim jugom Hrvatske ipak ide dobrim tijekom.

Pritisak piskarala

– Ne želimo raditi pritisak na EK, iako različita piskarala žele dobiti zasluge, a za to nisu ni ovlašteni ni nadležni. Molim ta piskarala da puste Ministarstvo da radi svoj posao – kaže Hajdaš Dončić.

Prozvani Dobroslavić kaže da je u pismu koje je poslao predsjednicima Vlade, RH i EK samo naveo da građani njegove županije smatraju da je most najbolje rješenje. – EK pritišće premijera Milanovića zbog “lex Perković, a ne zbog moga pisma” – kaže Dobroslavić.

Pročitajte još

[FOTO] Katji Bakija dodijeljeno Priznanje Doma Marina Držića

Dulist

TURISTIČKE BROJKE U DUBROVNIKU ‘Odličan početak sezone’

Dulist

16 ROTACIJA TJEDNO AMSTERDAM – DUBROVNIK Značajno povećanje broja letova nizozemskog avioprijevoznika

Dulist