Kultura

‘OD PRIČE DO PREDSTAVE’ Ivana Đula organizira zanimljivu dječju radionicu

Mali sugrađni, stariji od sedam godina, mogu se pridružiti radionici ‘Od priče do predstave’, koja će se održati u sklopu Dubrovačkih ljetnih Igara, od 23. kolovoza. Planirano trajanje radionice je 10 dana (90 minuta dnevno), a za zadnji dan radionice planirana je i izvedba. Radionica je namijenjena djeci osnovnoškolskog uzrasta. Radionica će se održavati od 23. kolovoza do 3. rujna 2021. u organizaciji Dubrovačkih ljetnih Igara, a pod pokroviteljstvom zaklade Caboga Stiftung.

Projekt Od priče do predstave autorski je koncept dramaturginje i glazbenice Ivane Đula, namijenjen djeci, a sastoji se od radioničkog i izvedbenog dijela. Unutar radionice, djeca prolaze kroz sve segmente rada na predstavi, počevši od čitanja teksta i dramatizacije, pronalaženja izvedbenog jezika, komponiranja glazbe i songova, odabira rekvizite i osmišljavanja kostima, scene i svjetla. Raznolikost ovakvog koncepta otvara djeci mogućnost da se pronađu i ostvare u nekom od do tada možda nepoznatih područja unutar stvaranja kazališne predstave. Naglasak se tako pomiče s isključivo glumačkog segmenta koji je nerijetko u prvom planu dramskih radionica za djecu. Želja nam je ovakvim pristupom uključiti djecu u sam proces stvaranja, ponuditi im osnovno znanje i alate te im otvoriti prostor da se sami izraze kroz medije koji će se pokazati najbliži njima, njihovima interesima i sklonostima. Poticati ih na stvaranje i ukazivati na vrijednost onoga što su sami stvorili. Djeca se ovakvim pristupom ohrabruju na slobodno iskazivanje svog mišljenja, potiče ih se na donošenje vlastitih odluka, a rezultat koji je vidljiv nakon radionice, potvrda je vrijednosti njihovih ideja i samostalnosti koja im se često osporava.

-Važnost ovakvog tipa radionice je u kolektivnom autorstvu, budući da djeca kroz vođenu improvizaciju postaju ne samo izvođači, već i autori završnog proizvoda. Stavljajući naglasak na participativnu umjetnost, otvaramo djeci prostor imaginacije, ali i odgovornosti u stvaranju kroz različite umjetničke medije – ističe organizatorica.

 

Pročitajte još

PROF. DR. SC. NADA GRUJIĆ ‘Nama nije jasno koliko su dubrovački ljetnikovci vani poznati kao fenomen’

Mia Njavro Banić

‘Dubrovnik u slici i riječi prošlog stoljeća’ u prizemlju Narodne knijžnice

Dulist

KAZALIŠTE MARINA DRŽIĆA Homo theatralis – posveta Miri Mićo Muhoberac

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija