Kultura

‘OD PRIČE DO PREDSTAVE’ Ivana Đula organizira zanimljivu dječju radionicu

'OD PRIČE DO PREDSTAVE' Ivana Đula organizira zanimljivu dječju radionicu

Mali sugrađni, stariji od sedam godina, mogu se pridružiti radionici ‘Od priče do predstave’, koja će se održati u sklopu Dubrovačkih ljetnih Igara, od 23. kolovoza. Planirano trajanje radionice je 10 dana (90 minuta dnevno), a za zadnji dan radionice planirana je i izvedba. Radionica je namijenjena djeci osnovnoškolskog uzrasta. Radionica će se održavati od 23. kolovoza do 3. rujna 2021. u organizaciji Dubrovačkih ljetnih Igara, a pod pokroviteljstvom zaklade Caboga Stiftung.

Projekt Od priče do predstave autorski je koncept dramaturginje i glazbenice Ivane Đula, namijenjen djeci, a sastoji se od radioničkog i izvedbenog dijela. Unutar radionice, djeca prolaze kroz sve segmente rada na predstavi, počevši od čitanja teksta i dramatizacije, pronalaženja izvedbenog jezika, komponiranja glazbe i songova, odabira rekvizite i osmišljavanja kostima, scene i svjetla. Raznolikost ovakvog koncepta otvara djeci mogućnost da se pronađu i ostvare u nekom od do tada možda nepoznatih područja unutar stvaranja kazališne predstave. Naglasak se tako pomiče s isključivo glumačkog segmenta koji je nerijetko u prvom planu dramskih radionica za djecu. Želja nam je ovakvim pristupom uključiti djecu u sam proces stvaranja, ponuditi im osnovno znanje i alate te im otvoriti prostor da se sami izraze kroz medije koji će se pokazati najbliži njima, njihovima interesima i sklonostima. Poticati ih na stvaranje i ukazivati na vrijednost onoga što su sami stvorili. Djeca se ovakvim pristupom ohrabruju na slobodno iskazivanje svog mišljenja, potiče ih se na donošenje vlastitih odluka, a rezultat koji je vidljiv nakon radionice, potvrda je vrijednosti njihovih ideja i samostalnosti koja im se često osporava.

-Važnost ovakvog tipa radionice je u kolektivnom autorstvu, budući da djeca kroz vođenu improvizaciju postaju ne samo izvođači, već i autori završnog proizvoda. Stavljajući naglasak na participativnu umjetnost, otvaramo djeci prostor imaginacije, ali i odgovornosti u stvaranju kroz različite umjetničke medije – ističe organizatorica.

 

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist