Kultura

Španjolska hit predstava hrvatskog autora gostuje u Dubrovniku

Španjolska hit predstava hrvatskog autora gostuje u Dubrovniku

Kazališni festival Midsummer Scene u svom sedmom izdanju, koje nas očekuje od 28. kolovoza do 5. rujna, ugostit će španjolsku verziju predstavu Bilo bi šteta da biljke krepaju. Ova predstava djelo je najnagrađivanijeg hrvatskog dramaturga Ivora Martinića. Publika u Dubrovniku moći će vidjeti predstavu na španjolskom, s hrvatskim titlom i to 3. i 4. rujna u Kazalištu Marina Držića. Predstava nas vodi kroz dramatično putovanje na temu koju smo tijekom života svi jednom proživjeli – prekid ljubavne veze.

Uzbudljiva priča govori o životu u Barceloni koristeći iskustvo glumaca koji žive u tom gradu. Predstava je s uspjehom postavljena u kazalištu La Badabadoc u sezoni 2020/21. Unaprijed je rasprodana do posljednjeg mjesta i na turneji po Španjolskoj. U predstavi glume španjolska glumica Júlija Ferré i poznati argentinski glumac Victorio D’Alessandro. Hrvatski redatelj Ivor Martinić dio je svake inscenacije i aktivno komunicira s glumcima te publikom kako bi ispitao najbolju verziju vlastitog teksta.

Ivor Martinić najnagrađivaniji je hrvatski dramaturg čije su drame prevedene na čak dvadesetak svjetskih jezika. Rođeni Splićanin diplomirao je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te nakon toga radio na produkcijama u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, ZKM-u, Teatru ITD, na Eurokazu i na Riječkim ljetnim noćima. Njegova djela zasluženo su nagrađena brojnim prestižnim nagradama, a u njima uživa milijunska publika na najvećim svjetskim pozornicama diljem Argentine, Urugvaja, Bolivije, Čilea, Meksika, Paragvaja, Venezuele, Perua, Brazila te Srbije, Francuske i Španjolske. Dramom Bilo bi šteta da biljke krepaju Ivor je započeo novu fazu stvaralaštva. Dramu je postavio samostalno, te se prvi put pojavljuje na pozornici u interakciji sa glumcima u čemu ćemo uskoro uživati u Dubrovniku.

Júlija Ferré svoju je karijeru započela 2012. godine ulogom u popularnoj TV seriji Pulseras Rojas. Nakon studija na Eòlia ESAD dramskoj umjetničkoj školi nastavila je profesionalno glumiti u filmovima te u kazalištu. Nagrađena je nagradom za najbolju glumicu na Međunarodnom filmskom festivalu TMFF (UK) za glavnu ulogu u kratkom filmu Piel suave, ojos violentos. Njezine najnovije filmske uloge uključuju glavnu ulogu u filmu Hada i Ptice ne lete noću. Kao kazališna glumica, trenutno je na turneji s predstavom Orfej Dennisa Kellyja i s predstavom Equus.

Victorio D’Alessandro započeo je svoju umjetničku karijeru 2004. godine ulogama u različitim serijalima u Argentini. Ubrzo se pridružio uspješnoj seriji Casi ángeles što ga je učinilo popularnim u čitavoj Latino-Americi. Njegove kazališne uloge uključuju uloge u predstavama Qué bueno que eres acá, El diario del peludo i Filomena Marturano. Talentirani glumac 2017. godine dobio je nagradu Notirey za najboljeg glumca za ulogu u TV seriji Lo Prohibido, a 2015. godine nominiran je za najboljeg mladog glumca na prestižnim latino nagradama ACE.

Festival Midsummer Scene, međunarodni kazališni festival, počinje u subotu, 28. kolovoza u Kazalištu Marina Držića svjetskom praizvedbom monodrame s elementima farse A Poor Player (Bijedan glumac), koju su njezini koautori Filip Krenus i Sean Aita podnaslovili kao melankomediju. Posjetitelji će uživati i u izložbi Priče iz davnina autora Zdenka Bašića koja se otvara u utorak, 31. kolovoza te koncertu najljepših pjesama iz mjuzikala i filmova solistice Danijele Pintarić i pijanista Matea Žmaka, na istoj lokaciji u nedjelju, 5. rujna. Midsummer Scene je projekt TZ grada Dubrovnika i Grada Dubrovnika, u produkciji Brilliant Events, Dubrovnik i Honey-tongued Theatre Productions London, a ovogodišnje izdanje je u suorganizaciji s Kazalištem Marina Držića.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist