Aktualno

Od listopada bi računi za struju mogli narasti za 30 posto! Poskupljuje i voda?

Od listopada bi računi za struju mogli narasti za 30 posto! Poskupljuje i voda?

Računi za struju od 1. listopada hrvatskim bi građanima trebali narasti za 30 posto, donosi RTL, koji je sa stručnjacima analizirao cijene energenata na tržištu prema kojima će se formirati cijene za kućanstva za najosnovnije režije.
U začarani krug poskupljenja zbog rasta cijena struje, navode dalje, ulazi i poskupljenje vode za 50 posto. Izračuni za plin pokazuju još drastičniji skok, za čak 76 posto.
Riječ je o poskupljenjima bez eventualnih mjera Vlade, koje su u izradi. Prema riječima državnog tajnika u Ministarstvu gospodarstva Iva Milatića, intenzivno se radi na tome kako i na koji način pomoći gospodarstvu, građanima i ostalima da se taj cjenovni udar ne dogodi.
Razbacivanje energije trebalo bi biti okosnica kod donošenja novih mjera, smatra ekonomski analitičar Damir Novotny.
-Vladine mjere ukoliko idu u cilju intervencije u tržišne cijene, bi bile potpuno pogrešne. Vidimo da u razvijenim zemljama vlade razmišljaju kako bi poticali štednju, mjerama i mehanizmima, a kažnjavali rastrošnost. Uvoditi premije za one koji štede, a kažnjavati one koji to ne čine – kazao je Novotny.
U posljednjoj udarnoj turističkoj suboti ove sezone, broj izdanih računa pet je posto veći nego iste subote lani, dok je iznos fiskaliziranih računa veći za čak 20 posto. S takvom zaradom, Vlada lakše promišlja kako će pomoći građanima u krizi.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist