Grad

OD JEZUITA DO KARMENA Dubrovčani s Borisom Njavrom probudili sjećanja na Grad i njegovu čeljad

OD JEZUITA DO KARMENA Dubrovčani s Borisom Njavrom probudili sjećanja na Grad i njegovu čeljad

Tijekom tri rujanske i jedne listopadske subote itinererom zapisanim na stranicama knjige ‘Ulicama Grada’, Boris Njavro i prijatelji provest će sve zainteresirane onuda kuda su neki već davno prošli, onuda kuda se sad prolazi, a neki će tek proći. Ove subote s tridesetak naših sugrađana uputili smo se u đir s Borisom Njavrom,a počeli smo od Jezuita.

-Na Jezuitima su bile održavane olimpijade na frnja i igrala se košarka, tu su bila dva koša. Skupile bi se čak ekipe s Ploča i Pila ne samo Grada i dolazile su na turnire, a posebno zbog ovog šljunka po kojem još uvijek hodamo na Boškovićevoj poljani. To je bilo jedno od najvećih dječjih igrališta 70-ih. Na Jezuitima je živjelo puno zanimljivih ljudi. U Androvićevoj ulici bila je pekara Kisić i tu je radio jedan sjajni pekar Pletković koji je imao tri kćeri – istaknuo je uvodno na Jezuitima Njavro.

Đir je nastavio Ulicom ispod Mira, prošlo se kod crkve sv. Stjepana gdje se prisjetilo legende o ukazanju sv. Vlaha svećeniku Stojku. Potom se skrenula pažnja na vrt Stjepana Gradića, oca domovine. Prošlo se i kroz Stullinu ulicu koja je, istaknuo je Njavro, vrlo zanimljiva. Prije 50 godina, naglasio je u Gradu je bilo 30 pekara, a u pravo u Stullinoj ulici bila je pekara obitelji Lale.

-Pekara bi bila otvorena poslije Ljetnih igara. Nakon Igara išlo bi se kupati na Porporelu, a onda u ovu pekaru po žemlje – nadovezala se Tea Batinić.

U ovom điru s Borisom Njavrom zavukli smo se u svaku i najmanju ulicu u Karmenu, a cijeli đir završio je pred Katedralom Gospe Velike. Putem Njavro je na svakom kantunu pričao zanimljive priče o ljudima koji su tu živjeli, a Dubrovčanima su se probudila mnoga draga sjećanja koja su tijekom cijelog đira rado dijelili. Sat i pol bilo je zaista malo za podijeliti sve uspomene. A, Njavro je uza se imao i ‘stručni stožer’, kako ih je nazvao vodiče Frana Hakličku i Teu Batinić koji su rado nadopunjali anegdotama i povijesnim činjenicama sve priče. U Karmenu je cijelu skupinu dočekao i gospar Tomislav Šuljak, među ostalim, povjesničar umjetnosti, likovni kritičar, nekadašnji ravnatelj Umjetničke galerije. Dubrovčani ga se ipak najviše sjećaju kao Dunda Pera, lika iz legendarne emisije Radio Dubrovnika ‘Na posjedu kod kundurica’. Upravo su i ove subote svi se prisjetili emisije i svih njegovih poznatih fraza.

Inače, ovo događanje održava se u sklopu Dana europske baštine koji se ove godine održavaju pod motom ‘Baština i obrazovanje – učenje za život’ i u sklopu projekta Kultura u điru. Sljedeće subote ‘ekipa’ će se ponovno okupiti na Jezuitima, ali će se istraživati drugi dio grada.

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist