Hrvatska

OD BADNJAKA KREĆE LOVOSTAJ Plave ribe neće biti sve do 16. siječnja

OD BADNJAKA KREĆE LOVOSTAJ Plave ribe neće biti sve do 16. siječnja

Više od dva mjeseca ribarnice će biti bez male plave ribe, piše Novi list. Lako je zamisliti sliku što će je u to vrijeme pružati ribarnice. Neće one ostati prazne, bit će ribe, ali će se slabo prodavati. Dakle, još malo i morat ćemo privremeno apstinirati od male plave ribe. Tko je voli, mora požuriti, više kupovati i jesti plavu ribu, prije nego što se brodovi plivaričari čvrsto vežu.

Lovostaj počinje na Badnjak, 24. prosinca. Trajat će do kraja veljače, za ribare predugo, a i za mnoge potrošače. Čitavo to vrijeme za ribare traje lovostaj, dok ga zakonodavac drukčije definira. Razdoblja od 24. prosinca do 16. siječnja i od 16. do 28. veljače definirana su kao »razdoblje redovite zabrane ribolova plivaricom srdelarom«. Od 17. siječnja do 15. veljače vrijeme je privremene obustave ribolova.

Termin lovostaja promijenjen je nedavno objavljenim izmjenama Pravilnika o ribolovnim mogućnostima u gospodarskom ribolovu na moru okružujućom mrežom plivaricom-srdelarom. Važno je zato spomenuti novost što je te izmjene donose. Ona je, uvjetno rečeno, povoljna za ribare. Za mjesece studeni i prosinac njima se mjesečni ulov ograničava na 120 tona mjesečno. Dosad je bilo 100 tona.

Pročitajte još

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist