Aktualno

Od 2021. plaćat ćemo PDV i carinu i na ‘male’ pošiljke iz Kine?

Ministarstvo financija najavilo je promjene nekoliko poreznih zakona među kojima je i ona da se, u skladu s odlukom Europske komisije, od početka 2021. PDV-om oporezuju sve pošiljke iz trećih zemalja, piše bug.hr.
Naime, trenutačno važećim Zakonom o porezu na dodanu vrijednost u Hrvatskoj je propisano oslobođenje od plaćanja poreza na dodanu vrijednost pri uvozu dobara nekomercijalne naravi sadržanih u malim pošiljkama. U postupku carinjenja pošiljki u poštanskom prometu od 1. srpnja 2013. primjenjuje se europska regulativa koja je vrijednosnu granicu ‘male’ pošiljke za oslobođenje od plaćanja carine postavila na 22 eura, odnosno na 160 kuna. Plaćanja PDV-a oslobođen je uvoz dobara nekomercijalne naravi iz trećih zemalja sadržanih u malim pošiljkama, poslanih primatelju kao pismo ili paket čija ukupna vrijednost ne prelazi 160 kn – stoji u Zakonu o PDV-u.
No, prema pisanju Večernjeg lista, u paketu novih poreznih zakona koje priprema Ministarstvo financija spominje se i mogućnost da se ova odredba promijeni, i to u skladu s odlukom Europske komisije od 5. prosinca 2017. godine.

Tako bi, piše dalje bug.hr, od početka 2021. godine Hrvatska bi tako trebala ukinuti oslobađanje od plaćanja PDV-a na pošiljke male vrijednosti iz trećih zemalja. Drugim riječima, na sve male pakete koji se redovno naručuju iz Kine i drugih zemalja izvan Europske unije, izgledno je da ćemo od 1. siječnja morati plaćati carinu i PDV.

Pročitajte još

RADOVI ELEKTROJUGA U četvrtak ‘pola’ Gruža bez struje

Dulist

Od 25. lipnja redovne linije prema Helsinkiju

Dulist

PRESTANAK ONEČIŠĆENJA Možete se kupati na plaži Stara Mokošica

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija