AktualnoUrednički izbor

KRIVOTVORILI MU POTPIS? Preporučena pošiljka mu nije stigla, ali jest kazna od 5 tisuća kuna

KRIVOTVORILI MU POTPIS? Preporučena pošiljka mu nije stigla, ali jest kazna od 5 tisuća kuna

Redakciji DuLista obratio se jedan Dubrovčanin (podaci poznati uredništvu) koji nam je ispričao svoju situaciju, odnosno problem u koji je zapao, kako tvrdi, zbog neuručivanja obveznog prekršajnog naloga putem pošte zbog čega sada Gradu mora platiti pet tisuća kuna zbog manjeg prometnog prekršaja, a uz to mu slijedi i sudski postupak.
-Moje osobno vozilo bilo je nepropisno parkirano 27. siječnja 2020. na Obali Stjepana Radića ukupno četiri minute, a za što mi je kao vlasniku vozila napisana kazna od 300, odnosno 150 kuna da sam je platio u roku od tri dana od zaprimanja obavijesti. Prekršaj je snimila kamera, a kako prometni redar nije na licu mjesta našao osobu koja je upravljala vozilom, uputili su preko pošte obavijest o prekršaju u kojoj traže da im dostavim podatke o tome tko je vozio moj automobil te tako skrivio ovaj prekršaj. Međutim, ja sam tek 10. kolovoza napokon dobio tu obavijest putem pošte, odnosno već obvezni prekršajni nalog da moram platiti pet tisuća kuna jer Prometnom redarstvu nisam dostavio podatke o vozaču. Ali, nisam ih ni mogao dostaviti kada nisam sedam mjeseci niti znao za prekršaj. Ostao sam šokiran. Dakle, Prometno redarstvo mi je slalo tri obavijesti, a ja sam zaprimio tek treću, a tad je već bilo kasno – otkriva nam ovaj Dubrovčanin.

Netko je potpisao primitak 5. veljače
Prvo je, ističe, provjerio s članovima svoje obitelji je li možda netko od njih zaprimio i potpisao obavijest i kada je utvrdio da to nije bio slučaj, otišao je sve provjeriti s Prometnim redarstvom. U međuvremenu također saznaje kako je umjesto njega 5. veljače netko potpisao primitak prekršajnog naloga, a to, tvrdi, nije bio on niti itko od članova njegove obitelji. Sumnje su mu potvrđene i u Prometnom redarstvu.
-U Prometnom redarstvu su me primili i redar me je zamolio da mu dam osobnu iskaznicu. I onda mi je rekao kako se jasno vidi da moj potpis s osobne iskaznice ne odgovara onome na poštanskoj povratnici. Tražio sam od njega, ako odem na sud, da mi bude svjedok. S tim saznanjima pošao sam u Grad Dubrovnik i tamo sam razgovarao s njima i zamolio ih da to riješimo, da me se maltretira jer je ovaj postupak nezakonit, da nema osnova i dokaza, da je netko potpisao umjesto mene, najvjerojanije poštar. Zna se da poštar treba ostaviti obavijest ako me nije našao doma i da ja osobno s osobnom iskaznicom moram poći podići taj obvezni prekršajni nalog jer sve drugo predstavlja kazneno djelo – nastavlja ogorčeni sugrađanin koji traži da se ovaj prekršajni postupak protiv njega prekine jer, naglašava, nije kriv, niti je itko od njegove obitelji zaprimio obavijest o prekršaju.

Ne niječem prekršaj
Naš sugovornik je 11. kolovoza, dakle, dan nakon što je napokon zaprimio obavijest putem pošte, uputio prigovor u zakonskom roku Gradu Dubrovniku u kojem ponovno moli da se protiv njega ovaj postupak obustavi. Ovaj Dubrovčanin naglašava kako ne niječe da je bio nepropisno parkiran te četiri minute, ali da je kazna od 5000 kuna nesrazmjerna ‘težini’ počinjenog djela, a štoviše, za nju tolike mjesece nije ni znao. Ističe i kako nije zakonito, ni u skladu s Ustavom, da se od njega traži da prokaže bilo kojeg od članova svoje obitelji.
DuList je provjerio s Gradom Dubrovnikom hoće li se izaći u susret našem sugovorniku, a pogotovo jer su mu u Prometnom redarstvu rekli kako potpis na povratnici nije njegov.
-Uvidom u spis predmeta utvrdili smo da je građaninu obavijest o počinjenom prekršaju iz čl. 78. stavak 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama uručena putem pošte. Uredno ovjerena i potpisana povratnica o uručenju obavijesti je od Hrvatske pošte dostavljena Odsjeku za prometno redarstvo. S obzirom da nije postupio sukladno navodima u obavijesti o počinjenom prekršaju, protiv njega je Odsjek za prometno redarstvo izdao obavezni prekršajni nalog. Nakon što je zaprimio obavezni prekršajni nalog, koji mu je uručen na isti način kao i obavijest o počinjenom prekršaju (putem pošte), građanin je pristupio u Odsjek za prometno redarstvo te zatražio uvid u spis predmeta. Sukladno članku 150. Prekršajnog zakona, omogućeno mu je razgledavanje spisa, a kada on tvrdi da nikada nije zaprimio obavijest o počinjenom prekršaju. Sukladno zakonskim odredbama, službenici Odsjeka za prometno redarstvo su građanina uputili da može uložiti prigovor na obavezni prekršajni nalog te da će u tom slučaju spis biti proslijeđen nadležnom sudu na daljnje postupanje. Nakon omogućenog razgledavanja spisa, građanin je uložio prigovor – stoji u odgovoru Gradske uprave.

Nema oprosta
Iz Grada dodaju da, s obzirom Prometno redarstvo nakon što zaprimi prigovor na obavezni prekršajni nalog, sukladno čl. 243. Prekršajnog zakona, nema mogućnost odlučivanja o prigovoru te da će prigovor našeg sugovornika zajedno sa spisom predmeta biti proslijeđen nadležnom sudu na daljnje odlučivanje.
O ovome slučaju zatražili smo i očitovanje Hrvatske pošte gdje su istaknuli kako nisu bili upoznati s ovim događanjima jer korisnik nije podnio prigovor, međutim, ipak su pojasnili situaciju sa svoje strane. Detaljno su, naglašavaju, istražili slučaj te utvrdili da je pošiljka dostavljena u veljači 2020.
-Prema iskazu kolege, on vrlo dobro poznaje navedenog gospara i njegovu obitelj te je s njim dogovorio da poštu ostavi nekom od članova obitelji ukoliko ga ne zatekne kod kuće. Zbog proteka vremena ne sjeća se kome je točno dostavio pošiljku, ali iz dostavne knjige jasno je kako je dostava obavljena na adresi navedenog gospara. Dakle, pošiljka je dostavljena ili njemu osobno ili nekome od članova njegove obitelji, najvjerojatnije njegovoj majci koja živi na istoj adresi, jedan kat niže. Sporni potpis bi trebalo usporediti s potpisima ostalih ukućana, kako bi se utvrdilo tko je točno potpisao primitak. Napominjemo kako korisnici svoj potpis ostavljaju na zaslonu mobilnog uređaja i da su ti potpisi često lošije kvalitete nego na osobnim iskaznicama – naglasili su iz Korporativnih komunikacija Hrvatske pošte za DuList dodavši kako, što se tiče pritužbi da poštari umjesto korisnika potpisuju primitak pošiljaka žele naglasiti kako je kod dostave pismena upravnog postupka zakonom propisano da poštari prilikom drugog neuspješnog pokušaja dostave na adresi pošiljku ubacuju u kovčežić uz vlastiti potpis te se u tom slučaju radi o urednoj dostavi.

Nije prvi put
Međutim, u tom slučaju tada bi na povratnici bio doista poštarev potpis, a ne, kako ističe naš sugrađanin, pokušaj imitacije njegovog potpisa. Naš sugovornik ističe kako je doveden ‘pred gotov čin’ te da će, prema svemu sudeći morati ići na sud gdje će razjasniti cijelu situaciju i ukazati na, kako ističe, ovaj nezakonit postupak.
Podsjetimo i kako ovo nije prvi put da se Dubrovčani obraćaju redakciji DuLista s problemima u koje su, kako redovito naglašavaju, upali zbog nedostavljene pošte ili štoviše krivotvorenog potpisa. Sjetimo se samo slučaja iz rujna 2018. kada je učenik Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik izgubio 9000 kuna stipendije jer njegovoj majci poštar nikada nije uručio preporučenu pošiljku Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta niti je potpisala njezino preuzeće, već je to, njezinim riječima, napravio netko drugi u njihovo ime, a za što sumnja na poštara. Ni taj slučaj, nažalost, još uvijek nije razriješen te je postupak utvrđivanja okolnosti i potrage za počiniteljem još uvijek u tijeku.

Iz tiskanog izdanja DuLista

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist